'Energiebelasting volgend jaar omhoog'

De energiebelasting gaat volgend jaar waarschijnlijk omhoog. Per 1 januari 2016 betalen we meer belasting over onze energie. Dat staat in het Belastingplan 2016, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Opslag duurzame energie

We gaan vooral meer betalen voor de opslag van duurzame energie. Dat is een heffing op het verbruik van elektriciteit en gas. Die belasting komt boven op de netbeheerkosten en btw, en zit al in de energiebelasting. Als het belastingplan wordt goedgekeurd, veranderen de tarieven voor elektriciteit per kilowattuur.

Voor elektriciteit betaalden we dit jaar 0,149072 euro aan energiebelasting per kilowattuur elektriciteit. Dat wordt 0,152218 euro energiebelasting per kWh. Voor gas geldt dat we afgelopen jaar 0,240185 euro belasting per kubieke meter betaalden. Dat wordt komend jaar  0,256447 euro per kWh.

Vermindering energiebelasting
Als compensatie voor de hogere energiebelasting, ontvangen we straks één keer per jaar de ‘vermindering energiebelasting’. Dat is een heffingskorting, die geldt per elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie. Kortom: waar iemand woont of werkt.

Ook deze vermindering gaat omlaag. In 2015 bedroeg het bedrag 377,33 euro. In 2016 wordt dat bedrag 376,08 euro. Daarmee bedraagt de compensatie 75 eurocent minder. Ook al dalen de energieprijzen; de consument zal er weinig tot niets aan hebben.

Bijna vier tientjes meer
Wie uitgaat van een gemiddeld verbruik (3300 kilowattuur, 1700 kubieke meter gas), betaalt volgend jaar 38,03 euro meer voor elektriciteit en gas. Daar zit de vermindering van de heffingskorting nog niet bij. Het is nog niet bekend wat de tarieven van de netbeheerders volgend jaar zijn.

Wel is er goed nieuws voor wie zelf energie wil opwekken: consumenten kunnen hun eigen energiecoöperatie oprichten door zonnepanelen op bijvoorbeeld een flat te plaatsen. Daarvoor geldt in 2016 een korting van 9 eurocent per kilowattuur. Die korting geldt voor zowel de eigenaren  als de gebruikers van de opwekkingsinstallatie.