'Energiebedrijven overtreden massaal de wet'

Energieaanbieders overtreden massaal de Wet Financieel Toezicht. Dat zegt de Vereniging de Vastelastenbond. De vereniging zegt dat energiebedrijven de wet schenden door iPads en thermostraten in contracten te versleutelen, zonder de extra kosten daarvoor kenbaar te maken aan de consument.

‘Gratis product’

Volgens de vereniging bieden energiebedrijven de consument allerlei ‘gratis’ producten aan. Daarbij valt te denken aan een slimme thermostaat, iPad of iPhone. De consument betaalt deze ‘gratis cadeaus’ vervolgens terug via de energierekening. De Vastelastenbond ziet dat als ‘koop op afbetaling’. In mei werd al bekend dat consumenten twee keer zoveel betalen voor een iPad Air via een energiecontract, dan bij aankoop in de winkel.

Dirk-Jan Wolfert, woordvoerder van de Vastelastenbond, stelt dat de meeste consumenten niets door hebben: “Ze zijn zich er niet van bewust dat ze een nieuwe lening afsluiten als ze een energiecontract met een iPad of thermostaat als lokkertje erbij tekenen. Consumenten denken een goede deal te sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract, waarmee ze het cadeau terug betalen.”

Niet duidelijk vermeld
Voor koop op afbetaling gelden speciale regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo is er voor het aanbieden van koop op afbetaling een vergunning nodig, maar volgens de Vastelastenbond houden energiebedrijven zich daar niet aan.

In de wet staat dat bij koop op afbetaling duidelijk vermeld moet worden wat het totaalbedrag is dat moet worden terugbetaald. Daar moet ook duidelijk bij staan in hoeveel termijnen het bedrag moet worden betaald en tegen hoeveel rente. De aanbieder moet ook controleren of een klant wel zo’n lening mag aangaan, om overcreditering te voorkomen. Dat gebeurt bij een cadeau bij een energiecontract niet. De AFM heeft, voor zover bekend, nog geen maatregelen aangekondigd.