Energiebedrijven grijzer geworden

Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant.

Onvoldoendes

Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse ranglijst. Daarop valt dit jaar te zien dat Nuon en Essent de minst duurzame producenten blijven. Zij scoren dikke onvoldoendes. Eneco zakt ook op de lijst; vorig jaar haalde het bedrijf nog een 6,8. Dit jaar is dat een 6,2. Gemiddeld scoren de energiebedrijven een 5,5. Dat was vorig jaar nog een 5,7.

Bedrijven die alleen zonne- en windenergie verkopen, scoren het best op de lijst. Ze halen een ruime voldoende. Het is alleen niet genoeg om Nederland echt duurzamer te maken, omdat hun bijdrage aan de totale Nederlandse stroommarkt klein is. De drie duurzaamste energiebedrijven zijn DE Unie, Pure Energie en Qurrent. Zij leveren alle drie windenergie. Helemaal onderaan de lijst bungelt RWE/Essent, met een 3,0.

Handelaren
De meeste stroomleveranciers op de Nederlandse markt zijn handelaren. Ze produceren zelf geen energie, maar kopen en verkopen alleen stroom van andere producenten in binnen- of buitenland. De rapportcijfers zijn een weging van investeringen in duurzame energie en de productie, levering en inkoop van stroom.

Straf voor onvoldoende informatie
Sommige energiebedrijven kregen een lagere score doordat ze minder duurzame energie inkochten. Of de ingekochte stroom daadwerkelijk grijzer was, is volgens de onderzoekers moeilijk te zeggen. Een paar bedrijven verstrekten namelijk onvoldoende informatie. Daardoor krijgen ze ‘straf’: de puntentelling wordt een gemiddelde waardering.

Zeven stroomleveranciers wilden überhaupt niet mee werken aan het onderzoek. Dat waren de grote producenten: Essent, Nuon, GDF Suez en E.ON. Maar ook de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie weigerden mee te werken. Volgens de onderzoekers was medewerking ook niet nodig, want hun informatie was uit openbare bronnen beschikbaar.