Energie vergelijken loont

Energie vergelijken kan behoorlijk lonen. Tien jaar geleden, op 1 juli 2004, werd de energiemarkt in Nederland vrijgegeven. Voor die tijd werden consumenten ingedeeld op postcode, en kregen dan een energiebedrijf toegewezen.

Met de vrijgave van de energiemarkt hebben consumenten iets te kiezen gekregen. De grote spelers blijven marktleider, maar zijn wel flink wat marktaandeel verloren. Dat komt doordat er nieuwe energiebedrijven bij zijn gekomen die de concurrentie hebben bevorderd. Dat is de conclusie van de Energie Vergelijkingsmonitor. Dat is een grootschalig onderzoek, uitgevoerd onder 600.000 Nederlanders die in het eerste half jaar van 2014 energiebedrijven met elkaar vergeleken.

Nieuwkomers
In 2004 waren er nog maar 6 energieleveranciers, dat zijn er inmiddels 30. Die nieuwkomers doen het niet slecht en veroveren marktaandeel van de grotere energiebedrijven. Vooral nieuwkomers als de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie doen het goed. De traditionele leveranciers hebben daarnaast ook nieuwe merken in de markt gezet, om zo alsnog het marktaandeel te kunnen verbeteren.

Zo kwam Essent bijvoorbeeld met Energiedirect en nam Eneco in 2007 een belang van 30 procent in de energieaanbieder Greenchoice.

Transparantere markt
De energiemarkt is in tien jaar tijd ook een stuk transparanter geworden, dankzij de komst van energievergelijkingssites. Door energie te vergelijken is de concurrentie op de markt toegenomen. Daarnaast bestaan er nog altijd energiecollectieven, die energiebedrijven tegen elkaar laten opbieden om zo een goedkopere prijs per maand te bedingen.

Daardoor is het voor consumenten gemakkelijker geworden te besparen op energie. Per jaar stappen steeds meer huishoudens over naar een andere energiemaatschappij: in de afgelopen drie jaar waren er zes keer meer overstappers dan voorheen.

Duurdere energie
Wie in de afgelopen tien jaar niet wisselde van energiemaatschappij, betaalt nu meer voor gas en stroom. De gemiddelde energierekening lag in 2004 nog op zo’n 1400 euro per jaar, maar nu ligt dat bedrag al op 1750 euro. Dat komt mede door de ingevoerde belastingen, netwerkkosten en de hogere olieprijs.

De consument kon wel blijven besparen op zijn energiekosten door regelmatig over te stappen naar voordeligere contractaanbiedingen. Als een consument eens in de drie jaar overstapt, betaalt hij nu ongeveer 1150 euro minder. Dat komt door welkomstpremies, vastrecht en lagere leveringstarieven.