'Energie Unie zorgt voor hogere gasprijzen'

De oprichting van de Energie Unie zorgt voor hogere gasprijzen. Dat zegt Alexei Miller van het Russische Gazprom. De Europese Unie heeft al langere tijd ambitieuze plannen om nauwer samen te werken. De kritische noot van Miller was te verwachten.

Machtig
Gazprom is een machtig, Russisch bedrijf in de energiewereld. Zo’n kwart van het in de EU gebruikte gas komt via Oekraïne uit Rusland. Voor Brussel is het een doorn in het oog dat de energiegigant gebruikmaakt van verdeeldheid in Europa. Daarom zouden de landen van de Europese Unie beter moeten samenwerken. Op die manier kan Europa dan een vuist maken tegen Rusland.

Miller roept op nog eens na te denken over het besluit voor de Energie Unie. De gemeenschappelijke EU-prijs zal volgens hem niet gelijkstaan aan het huidige laagste tarief. “Het zal de hoogste prijs zijn”, zei de topman op een conferentie in Berlijn.

Einde aan pieken
De Europese Commissie wil een einde maken aan de piekende gasprijzen voor zwakkere landen met weinig onderhandelingsmacht. Niet alle 28 lidstaten betalen straks dezelfde prijs voor gas, maar de verschillen moeten minder groot worden. Een samenwerking op het gebied van energie moet er voor zorgen dat de prijzen gelijkmatiger zijn.

Topman Miller waarschuwde Europa ook nog voor het dwarsbomen van een nieuwe gaspijpleiding door Turkije en Griekenland: “Als iemand er aan denkt Turkish Stream te blokkeren, zou dat een heel grote fout zijn.” Gazprom zou dan geen gas meer aan Europese landen meer willen verkopen, maar in China.

2019
2019 is het jaar van de waarheid. In 2019 loopt het huidige contract tussen Rusland en Oekraïne af. De Russen peinzen er niet over het contract te verlengen. In hetzelfde jaar moet de Turks-Griekse gasleiding af zijn. Dat wordt dan de nieuwe voorkeursroute voor gastransport.