Energie op één na meest vergeleken

Consumenten vergelijken energie bijna het meest. Alleen zorgvergelijkers worden vaker geraadpleegd. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites. Jaarlijks vergelijken duizenden mensen de diverse aanbieders van energie.

Kostenpost
De stroomrekening is een grote kostenpost voor veel gezinnen. In een huishouden behoort het tot één van de grootste uitgaven. Daarom vergelijken veel consumenten energie. Na zorgverzekering is het namelijk de duurste kostenpost. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste consumenten vooral kijken naar de prijs voor energie.

Via een energievergelijker kunnen consumenten in een paar stappen honderden euro’s besparen. Van belang is de postcode, het huidige energieverbruik en de huidige leverancier. Op die manier kan de verbruiker van energie snel zien of hij of zij nog steeds bij de voordeligste leverancier zit.

Vast of variabel?
Veel mensen zijn verleid tot het afsluiten van een variabel contract: dalen de prijzen voor energie, dan daalt de stroomrekening ook. In de praktijk blijkt dat niet altijd de voordeligste oplossing te zijn. Het kan gunstiger zijn een energiecontract voor één of drie jaar vast te stellen. Op die manier krijgt de consument niet te maken met onverwacht hoge kosten.

Gemiddeld
Gemiddeld gebruikt een gezin van 2 personen ongeveer 1500 kubieke meter gas, en 3300 kilowattuur per jaar, stelt energieaanbieder Nuon. De kans dat iedereen hetzelfde gebruikt. Daarom is het belangrijk per situatie te vergelijken. De goedkoopste aanbieder van een vriend of vriendin, is misschien niet de goedkoopste aanbieder voor iemand in een ander dorp of andere stad.

Daarmee lijkt het vergelijken van energie nog het meest op het vergelijken van zorgverzekeringen: grote spelers bepalen hun eigen prijzen, en hun eigen pakketten. Zorg moet op maat gekozen worden, en dat geldt ook  voor energie.