Energie blijft duur

Ondanks dat de prijs van elektriciteit in de afgelopen vijf jaar met 20 procent is gedaald, en de gasprijzen zelfs met 33 procent in 3 jaar kelderden, blijft energie duur. Dat komt vooral door de energiebelasting. Dat meldt RTL Z.

Prijzen onderuit

In de afgelopen vijf jaar daalde de prijs voor een kilowattuur elektriciteit van 7,2 naar 6,1 eurocent per kilowattuur. De prijs van een kubieke meter gas daalde in de afgelopen drie jaar zelfs van 40 eurocent per kubieke meter gas naar 30 eurocent per kubieke meter. Een vermindering van een kwart.

Die daling wordt veroorzaakt door een overaanbod van gas en elektriciteit. Een lage olieprijs zorgt voor een gestage daling van de prijs van gas en elektriciteit op de wereldmarkt. Toch merkt de consument daar niets van.

Steeds meer energiebelasting
De energiebelasting in Nederland blijft onveranderd hoog. De overheid heeft de energiebelasting en de btw de afgelopen jaren flink omhoog gedaan. Daarnaast stegen de kosten voor het vastrecht en ging het netwerktarief omhoog. Voor een gemiddeld huishouden is de energierekening de afgelopen vijf jaar iets opgelopen.


Wie kijkt naar de energierekening op de langere termijn, ziet dat de rekening flink oploopt. Vanaf de eeuwwisseling stegen de kosten voor energie voor consumenten flink. In 2000 betaalde een huishouden ongeveer 1200 euro per jaar. Nu is dat zo’n 1800 euro per jaar.

De grondstoffen worden niet duurder
Tegen RTL Z zegt energiekenner Hans de Geus dat hij niet verwacht dat de prijs van gas en kolen ineens zullen stijgen. Daarnaast gaat zonne-energie de consument ook flink helpen: “Nieuwe ontwikkelingen bij zonne-energie zorgen ervoor dat de prijs de komende jaren waarschijnlijk verder daalt. Consumenten kunnen in de toekomst profiteren van de gestage daling van de prijs.”

De ‘kale prijs’ van energie daalt al jaren. De overheid blijft de belasting toegevoegde waarde steeds verhogen, waardoor consumenten niet profiteren van de lagere prijzen. Wie minder wil betalen voor energie, doet er goed aan om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het is een goed idee om daarvoor eerst de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken.