Energie-app helpt elektrisch rijder besparen

Eneco en Tesla hebben hun krachten gebundeld. De energieaanbieder levert de actuele energieprijzen aan, terwijl Tesla ervoor zorgt dat de elektrische auto goedkoop kan worden opgeladen. De koppeling levert zo’n 15 procent besparing op de maandelijkse stroomkosten op. Dat blijkt uit een pilot met 40 Tesla-rijders.

SlimLaden

Eneco en Tesla lanceerden vorig jaar de applicatie SlimLaden. Met deze app kunnen Tesla-rijders hun auto opladen met groene stroom. Gebruikers van de app krijgen een bericht wanneer de marktprijs het meest gunstig is. Daarbij valt te denken aan waaierige nachten. Windmolens hebben dan een overschot aan duurzame stroom.

Dankzij het overschot gaat de prijs omlaag. Daarnaast levert de applicatie ook een voordeel op voor het elektriciteitsnetwerk. De SlimLaden-app stemt vraag en aanbod van duurzame stroom op elkaar af, waardoor het netwerk minder belast wordt.

‘Koppeling steeds belangrijker’
Volgens Jorg van Heesbeen van Eneco worden dergelijke koppelingen steeds belangrijker: “Met een toenemende hoeveelheid duurzaam opgewekte stroom, wordt slimme vraag- en aanbodkoppeling steeds belangrijker.”

Volgens Van Heesbeen verbruiken elektrische auto’s relatief veel stroom. Ze worden daarom vooral ’s nachts opgeladen. Maar het project hoeft niet alleen bij elektrische auto’s te blijven: “We verwachten dat andere grote stroomverbruikers, zoals warmtepompen en airco’s, in de toekomst op dezelfde manier aangestuurd kunnen worden.”

15 procent besparen
De pilotdeelnemers zijn positief over de test. Ze bespaarden tussen de 10 en 15 procent op hun oplaadkosten. Volgens de deelnemers zijn er nog maar weinig apps die geld besparen zonder moeite te hoeven doen. Het systeem lijkt simpel: de gebruiker voert in op welk tijdstip de auto opgeladen moet zijn en de app doet de rest. Deelnemers besparen tot wel 50 euro in vier maanden tijd.

Eneco verwacht de dienst ook aan andere automerken te kunnen aanbieden. Dat zal dan in het najaar gebeuren. Daarnaast wil het energiebedrijf de dienst ook kunnen aanbieden aan andere energiemaatschappijen en in het buitenland. Nu is de SlimLaden-app alleen nog te gebruiken voor Eneco-klanten.