Eneco start onderzoek naar torenhoge rekeningen

Energiebedrijf Eneco start een onderzoek naar de torenhoge rekeningen,  die de bewoners van de wijk Overvecht in Utrecht hebben gekregen. Het bedrijf levert de stadswarmte voor de stad Utrecht. Bewoners van de Naxosdreef in Overvecht ontvingen daarvoor rekeningen met enorme bedragen.

1500 euro bijbetalen

Eén van de bewoners moest 1500 euro bijbetalen, terwijl deze pas drie maanden aan de Naxosdreef woonde. Daarop klaagden ook andere bewoners in de krant De Gelderlander. De klachten komen niet alleen uit de wijk Overvecht, maar uit de hele binnenstad van Utrecht.

De energieleverancier wilde eigenlijk geen onderzoek doen, maar PvdA-raadslid Bulent Isik heeft Eneco uitgenodigd voor een ‘goed gesprek’. Het energiebedrijf maakt nu bekend alsnog een onderzoek te starten.

43 procent hoger
Bewoner Tim Hofman vertelt aan de krant over een explosieve stijging van zijn energierekening: “Vergeleken met de voorgaande jaren, is de rekening dit jaar voor het eerst 43 procent hoger.” De bewoners van een flat aan de Naxosdreef zijn blij met het onderzoek.

Volgens Eneco ligt het probleem niet bij de stadsverwarming, maar bij de woningen. Het energiebedrijf wijst erop dat het complex al redelijk is verouderd. Eneco verandert dan niets aan de rekeningen. In plaats daarvan moet de eigenaar van de flat maatregelen nemen. Verzekeraar Delta Lloyd is eigenaar van de flat.

Interne installatie werkt niet
Wie dichter bij de leidingen in de grond woont, heeft een lagere energierekening. Het energiebedrijf ziet daarin een verband: “Het zou aan de leidingen die de warme over de flat verspreid kunnen liggen.” Volgens een woordvoerder zijn de leidingen mogelijk niet goed geïsoleerd. Dat schrijft De Gelderlander.

In Utrecht maken zo’n 35.000 huishoudens gebruik van stadsverwarming. Daarnaast maken ook Hoog Catharijne, zwembaden en scholen gebruik van stadsverwarming van Eneco.