Eneco neemt maker Toon over

Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf.

De grens over

Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de aangescherpte strategie van Eneco. Het energiebedrijf wil fors investeren in innovatie en samenwerking met jonge technologiebedrijven.

Het Amsterdamse Quby verkocht zo’n 175.000 stuks van ‘Toon’. Daarmee bleek de combinatie Eneco en Quby een goede te zijn. Energiemaatschappijen van over de hele wereld zijn op zoek naar een platform zoals Toon. Met Toon krijgen klanten van energiebedrijven meer inzicht in hun energieverbruik en kunnen klanten de regie over het verbruik nemen.

1 miljoen Toon-gebruikers
Het streven van Eneco is om Toon bij één miljoen mensen in de huiskamer te brengen: “We bundelen daarom onze expertise en ons netwerk om onze gezamenlijke ambitie – 1 miljoen Toon-gebruikers in Europa in 2017 – waar te maken.”

Sinds 2013 had Eneco al voor 53 procent een belang in Quby. Met de nieuwe transactie neemt het energiebedrijf alle aandelen over. Quby wordt dan ook onderdeel van Eneco.

Zelfstandig
Quby en Eneco gaan niet in hetzelfde pand aan de slag. De ongeveer 100 medewerkers van softwarebedrijf Quby blijven vanuit het bestaande kantoor in Amsterdam werken. Quby behoudt een zelfstandig management. Medeoprichter Ivo De La Rive Box wordt de nieuwe CEO van het bedrijf.