Eneco investeert 100 miljoen in duurzame producten

Eneco Groep start met een nieuw onderdeel, dat zich compleet gaat richten op innovatieve, duurzame energieprojecten. Daarvoor richt de groep een nieuw onderdeel op: Eneco Innovation & Ventures. Op die manier moet de overgang naar een duurzame energievoorziening sneller gaan.

100 miljoen

Met het onderdeel Eneco Innovation & Ventures verwacht de Eneco Groep zo’n 100 miljoen euro te investeren in innovatie en start-ups. Het bedrijf heeft daarbij in het achterhoofd dat lang niet alle initiatieven de eindstreep zullen halen.

Volgens Hans Valk, die de leiding krijgt over het nieuwe onderdeel, zullen de initiatieven die de eindstreep wel halen ‘absoluut het verschil maken’.

Start-ups
Eerder nam Eneco al een belang in de start-up Peeeks. Dat bedrijf ontwikkelde een systeem waarmee de gebruiker volautomatisch apparatuur kan in- en uitschakelen. Het systeem houdt daarbij rekening met de huidige energieprijzen.


Nu gaat het energiebedrijf ook samenwerken met andere jonge partnerbedrijven, zoals Nerdalize en Startupbootcamp Sustainer Homes. De partnerbedrijven zorgen voor innovatie van bestaande Eneco-producten. Zo zorgt partner Quby bijvoorbeeld voor de internationale lancering van de slimme thermostaat Toon.

Duurzame producten
Eneco Innovation & Ventures moet zorgen voor producten die de transitie naar duurzame energie versnellen. Zo komen er bijvoorbeeld hulpmiddelen voor slimme meters en slimme thermostaten. Volgens CEO Jeroen de Haas is de techniek er klaar voor: “De snelle opmars van technologie versterkt de kansen voor onze missie: duurzame energie voor iedereen.”

Hij wil die kansen optimaal benutten: “We gaan meer tempo maken om die kansen te benutten en de energietransitie te versnellen. De technologie is de grote aanjager.”

Zelf stroom opwekken en gebruiken
In Nederland wekken zo’n 200.000 huishoudens zelf stroom op door middel van zonnepanelen. Daar komen volgens Eneco iedere dag honderden huishoudens bij. Daarnaast doucht, rijdt en kookt een groeiend aantal Nederlanders op elektriciteit.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...