Eneco investeert 100 miljoen in duurzame producten

Eneco Groep start met een nieuw onderdeel, dat zich compleet gaat richten op innovatieve, duurzame energieprojecten. Daarvoor richt de groep een nieuw onderdeel op: Eneco Innovation & Ventures. Op die manier moet de overgang naar een duurzame energievoorziening sneller gaan.

100 miljoen

Met het onderdeel Eneco Innovation & Ventures verwacht de Eneco Groep zo’n 100 miljoen euro te investeren in innovatie en start-ups. Het bedrijf heeft daarbij in het achterhoofd dat lang niet alle initiatieven de eindstreep zullen halen.

Volgens Hans Valk, die de leiding krijgt over het nieuwe onderdeel, zullen de initiatieven die de eindstreep wel halen ‘absoluut het verschil maken’.

Start-ups
Eerder nam Eneco al een belang in de start-up Peeeks. Dat bedrijf ontwikkelde een systeem waarmee de gebruiker volautomatisch apparatuur kan in- en uitschakelen. Het systeem houdt daarbij rekening met de huidige energieprijzen.


Nu gaat het energiebedrijf ook samenwerken met andere jonge partnerbedrijven, zoals Nerdalize en Startupbootcamp Sustainer Homes. De partnerbedrijven zorgen voor innovatie van bestaande Eneco-producten. Zo zorgt partner Quby bijvoorbeeld voor de internationale lancering van de slimme thermostaat Toon.

Duurzame producten
Eneco Innovation & Ventures moet zorgen voor producten die de transitie naar duurzame energie versnellen. Zo komen er bijvoorbeeld hulpmiddelen voor slimme meters en slimme thermostaten. Volgens CEO Jeroen de Haas is de techniek er klaar voor: “De snelle opmars van technologie versterkt de kansen voor onze missie: duurzame energie voor iedereen.”

Hij wil die kansen optimaal benutten: “We gaan meer tempo maken om die kansen te benutten en de energietransitie te versnellen. De technologie is de grote aanjager.”

Zelf stroom opwekken en gebruiken
In Nederland wekken zo’n 200.000 huishoudens zelf stroom op door middel van zonnepanelen. Daar komen volgens Eneco iedere dag honderden huishoudens bij. Daarnaast doucht, rijdt en kookt een groeiend aantal Nederlanders op elektriciteit.