Eneco introduceert HollandseWind Certificaten

Eneco komt met een nieuw investeringsprogramma met de naam ‘HollandseWind Certificaten’. Klanten en niet-klanten van het energiebedrijf kunnen voor een laag bedrag ervaren wat investeren in een windmolen oplevert. Het investeringsprogramma kent 40.000 obligaties van 25 euro in windpark De Beemden in West-Brabant.

Belangrijke stap
Eneco noemt de introductie van de certificaten een belangrijke stap om Nederland aan de windenergie te krijgen: “Om energie constant beschikbaar en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zelf aan de slag gaan met duurzame energie.” Commercieel directeur Erik van Engelen denkt daarbij aan het afnemen van duurzame energie, maar ook het zelf opwekken ervan en het investeren in windmolens.

Voor het investeringsprogramma zijn 40.000 HollandseWind Certificaten beschikbaar.  Een investeerder kan maximaal 100 certificaten aanschaffen. Een obligatie loopt vijf jaar, maar wie er eerder vanaf wil, kan deze zonder kosten op ieder moment terugverkopen.

Windrendement
Bij hogere gemiddelde windsnelheden kan Eneco op jaarbasis meer windstroom produceren. De mensen die een certificaat hebben, moeten daar dan van mee profiteren. De jaarlijkse rente bedraagt minimaal 2,5. Volgens Eneco kan dat oplopen tot 3,5 procent. Hoe hoog het windrendement is, hangt af van de gemiddelde windsnelheid (per meter, per seconde) in Nederland.

Vanaf 1 juli meet het KNMI in De Bilt de gemiddelde windsnelheid in Nederland in een jaar. Op basis daarvan stelt Eneco de rente vast.

Lening aflossen
De verkoop van certificaten is voor Eneco een manier om de lening van Windpark de Beemden af te lossen. Daardoor komt sneller geld vrij, dat Eneco weer verder investeert in andere duurzame windenergieprojecten. De Beemden bestaat uit drie windparken, die dicht bij elkaar liggen.

Bij elkaar werken zo’n 15 windmolens stroom op voor ongeveer 25.000 huishoudens. Op dit moment werkt de energiemaatschappij aan de bouw van Windpark Laaksche Vaart in de gemeente Etten-Leur.