Eneco en LochemEnergie in hoger beroep

Energiebedrijf Eneco en de lokale energiecoöperatie LochemEnergie zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechter oordeelde dat consumenten energiebelasting moeten betalen over stroom die zij met zonnepanelen op andermans dak opwekken. De energiebedrijven zijn het daar niet mee eens en gaan in hoger beroep.

Ongelijkheid

De twee energiebedrijven vinden dat de rechter op deze manier ongelijkheid creëert: wie een geschikt dak voor zonnepanelen heeft, hoeft niets extra te betalen. Wie geen geschikt dak heeft, en daarom moet uitwijken naar bijvoorbeeld de buren, moeten wel extra betalen. Ze moeten namelijk energiebelasting betalen.

Eneco en LochemEnergie vroegen de rechter eerder al te kijken naar het belastingstelsel. De fiscus vindt namelijk dat eigenaren en huurders van zonnepanelen belasting over stroom moeten betalen, omdat er sprake is van levering. Ook de rechtbank in Den Haag geeft de Belastingdienst daarin gelijk.

Achterstand
Het energiebedrijf, de coöperatie en de Belastingdienst stonden vorige maand voor de rechter. Volgens de energiebedrijven zet de Belastingdienst consumenten zonder eigen dak, maar met zonnepanelen, op een achterstand. De rechter zegt nu opnieuw dat dit niet het geval is.

LochemEnergie snapt niets van de uitspraak. Mede-oprichter Paul Stolte: “Waarom moet men als eigenaar of huurder van zonnepanelen op andermans dak wel belasting betalen en hoef je dat als eigenaar van zonnepanelen op het eigen dak niet? We willen die vraag graag heel scherp beantwoord krijgen.”

‘Iedereen moet kunnen salderen’
De Vereniging Eigen Huis is niet blij met de uitspraak van de rechter. De vereniging vindt dat iedereen met zonnepanelen moet kunnen salderen. Daarbij mag het niet uitmaken of de zonnepanelen op eigen dak liggen. Toch houdt de vereniging hoop bij het hoger beroep: “Wij zien de uitkomst van het hoger beroep met veel belangstelling tegemoet”, zegt juriste Sophie Welschen.