Eneco bouwt zeecontainers om tot energiezuinige woningen

Energieaanbieder Eneco gaat samen met de Nederlandse start-up Sustainer Homes zeecontainers ombouwen tot woningen. Die woningen moeten energie opleveren, en daarmee zelfvoorzienend zijn.

Genoeg stroom en water

Een Sustainer vangt genoeg stroom en water op om comfortabel te kunnen wonen. Het is een vrij simpel idee: een container ombouwen tot huis, die in alle basisbehoeften voorziet, maar niet afhankelijk mag zijn van het energie- en waternet. Dat klinkt simpel, maar blijkt vrij complex.

Volgens Sustainer Homes is het voordeel dat de bewoner de woning snel en eenvoudig overal naar toe kan transporteren en overal kan neerzetten.

Systemen testen
Energiebedrijf Eneco test in één woning hoe de onderlinge samenwerking tussen verschillende energiesystemen werkt en hoe de bewoner daar mee omgaat. De woning bestaat uit zonnepanelen, een batterij om stroom op te kunnen slaan, een warmtepomp en slimme apparatuur.

Met een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld de temperatuur in huis automatisch worden geregeld. Met de slimme meter houdt de bewoner van het huis inzicht in zijn of haar energieverbruik.

Zelfvoorzienend
Volgens Eneco is de balans tussen deze systemen de sleutel naar een zelfvoorzienende woning. De Sustainer werkt met ingewikkelde algoritmes om helemaal energiezuinig te kunnen zijn. Volgens de aanbieder van energie is het interessant om op deze manier nieuwe diensten voor consumenten te kunnen ontwikkelen.

Sustainer Homes ontwikkelt de omgebouwde zeecontainers. Eneco schaft het eerste model aan. Daarmee verbindt het energiebedrijf zich voor twee jaar aan de jonge start-up. Sustainer Homes en Eneco willen samen in de praktijktesten op welke manier nieuwe duurzame technieken ingezet kunnen worden, en hoe smart home toepassingen het best kunnen worden geïmplementeerd in een huis.