Eigenaren energieneutrale woningen mogen extra vergoeding vragen

Eigenaren van energieneutrale woningen mogen een extra vergoeding aan huurders vragen. Dat staat in een wetsvoorstel van ministers Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Nul-op-de-meter

Sommige verhuurders verbouwen hun woningen tot een zogenaamde nul-op-de-meter woning: een woning die nagenoeg energieneutraal is. Ministers Stef Blok en Ard van der Steur willen dat de eigenaren een zogenaamde energieprestatievergoeding mogen vragen, als ze hun energiezuinige huis verhuren.

Nu staat nog in het Burgerlijk Wetboek en in de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte dat verhuurders de huurprijs en een vergoeding voor de servicekosten mogen vragen. Daar komt nu dus nog een energieprestatievergoeding bij. Hoe hoog die vergoeding is, moeten de huurder en verhuurder zelf overeenkomen.

Energiebesparende maatregelen
Een energieneutrale woning combineert allerlei energiebesparende maatregelen. Zo wordt er gebruikgemaakt van bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Het huis is goed geïsoleerd en levert dus een positieve bijdrage aan de energiedoelstellingen. Daarom vinden de ministers dat de verhuurder best een extra vergoeding mag vragen. Op die manier worden de investeringen in de huurwoning dan weer terugverdiend.

Maximale hoogte
De verhuurder mag zelf een energieprestatievergoeding overeenkomen met de huurder, maar er zit wel een maximum aan. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst maakt de maximale hoogte van de energieprestatievergoeding binnenkort bekend.

Uiteindelijk is het streven dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen. Voorheen moest de huurder huur betalen aan de verhuurder en de energierekening betalen aan de energiemaatschappij. Nu zal de huurder een energieprestatievergoeding betalen aan de verhuurder.