Eerste ‘blauwe stroom’-centrale geopend


De eerste ‘blauwe stroom’-centrale van Nederland is door koning Willem-Alexander geopend. De centrale op de Afsluitdijk is een proefcentrale waarmee stroom moet worden opgewekt door zoet water in contact te brengen met zout zeewater.

Membraantechnologie
Het idee is om energie op te wekken door zout en zoetwater te mengen is niet nieuw. Een proefcentrale is daarentegen wel een nieuw verschijnsel. Om de ‘blauwe stroom’-centrale op te kunnen zetten, ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Twente een zogenaamde ‘membraan technologie’. In zout water zitten namelijk geladen deeltjes. Het membraan laat alleen positief en negatief geladen deeltjes door. Door het spanningsverschil valt dan energie op te wekken.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit Twente zou de mogelijke hoeveelheid opgewekte energie bij de Afsluitdijk gelijk staan aan zo’n 1200 miljard AA batterijen per jaar. Dat is genoeg voor de energiebehoefte van ongeveer een half miljoen huishoudens.

Alleen in Nederland
Ons land is het eerste land ter wereld met stroom uit de zee. Daarvoor heeft Nederland dan ook een perfecte locatie: de Afsluitdijk. De dijk scheidt immers de zoute Waddenzee van het zoete IJsselmeer. Uiteindelijk moeten er zo’n 1000 installaties op de dijk komen. Die leveren samen genoeg stroom op voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Niet winstgevend
Redstack is het bedrijf dat de centrale bouwt. Pieter Hack van het bedrijf zegt tegen RTL Z Toekomstmakers dat het projet nog niet winstgevend is. De financiering is dan ook lastig rond te krijgen: “We verdienen over drie of vier jaar nog geen geld. We moeten het nu vooral hebben van private investeerders en subsidie van de provincie.”

Toch staat er volgens Hack een mooie toekomst te wachten voor blauwe energie: “Het is duurder dan aardolie, maar wel goedkoper dan wind- of zonne-energie. We denken voor zo’n 8 cent per kilowattuur elektriciteit te kunnen opwekken.”