'Een zonnepaneel per inwoner van Tiel'

Alle inwoners van Tiel moeten over op zonnepanelen. Dat is wat het stadsbestuur van Tiel in de komende 5 jaar wil realiseren. Dat schrijft de krant De Gelderlander.

40.000 zonnepanelen

In 2020 zouden er zo’n 40.000 zonnepanelen op de daken in de gemeente moeten liggen. Dat is goed voor een besparing van 4 kiloton CO2-uitstoot. Die 40.000 zonnepanelen is een vertienvoudiging van het huidige aantal zonnepanelen in de stad.

Om het aantal panelen te vertienvoudigen, moeten de regels versoepeld worden, stelt het stadsbestuur. Zo moeten initiatiefnemers van zonneprojecten bijvoorbeeld uitstel kunnen krijgen voor het betalen van bouwleges. Een andere opties is om een renteloze lening te verschaffen, waarmee de zonnepanelen bekostigd kunnen worden.

Verplicht
De gemeente wil ook bekijken of het mogelijk is zonnepanelen te verplichten bij nieuwbouw. Nieuwe huizen moeten dan standaard uitgerust zijn met zonnepanelen op het dak. Daarnaast wil de stad graag helpen om landelijke subsidies te krijgen. Ook moet men in gesprek met woningcorporaties, om het idee van zonnepanelen aan de man te krijgen.

Op dit moment lopen er al een aantal projecten binnen Tiel. Daarbij valt te denken aan zonnepanelen op het gebouw van Waterschap Rivierenland en op de  geluidsschermen langs de A15.

Zonnepanelen op de sporthal
Tiel blijft in de ban van de zonnepanelen, want de afgelopen week werd ook besloten om 4.000 zonnepanelen aan te leggen op de sporthallen Betuwehal en Westroijenhal. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal zonnepanelen in de hele gemeente.

Op het dak van Dynamiek aan de Haaftenlang komen ook zonnepanelen, maar een stuk minder dan op de daken van de sporthallen. Op het dak van Dynamiek komen zo’n 30 zonnepanelen. De ambitie om meer ruimte te bieden aan zonnepanelen, is in lijn met de landelijke doelstellingen.