Een derde wil huis met zonnepanelen

Een derde van de Nederlandse consumenten geeft de voorkeur aan een huis met zonnepanelen. Consumenten schatten de waarde van een woning met zonnepanelen bijna 5500 euro hoger dan van een woning zonder. Dat blijkt uit de USP Energie Monitor.

Jongere consument niet geïnteresseerd

De jongere consument heeft een uitgesproken mening over zonnepanelen; ze hebben een sterkere voorkeur voor een huis zonder zonne-energie. Dat kan te maken hebben met het inkomen van jongeren. Zonnepanelen vereisen namelijk een investering.

Dat is ook een conclusie uit het onderzoek: vooral consumenten met een hoger inkomen willen graag opwekkers van zonne-energie worden. De midden- en lagere inkomensgroepen geven niet expliciet aan dat ze geen zonnepanelen willen. Ze twijfelen nog.

Hogere waarde
Consumenten schatten een woning met zonnepanelen ongeveer 5467 euro hoger in, dan een woning zonder zonnepanelen. Dat is lager dan de schatting die in 2014 werd gemaakt. Toen schatten consumenten de waarde van dezelfde woning met zonnepanelen zo’n 7.000 euro in. Dat kan komen doordat zonnepanelen op zich goedkoper worden.

Stimulans
De hogere waarde van een woning met zonnepanelen is voor veel consumenten een stimulans. Ze berekenen de terugverdientijd van zonnepanelen en komen erachter dat dit, met de hogere waarde van de woning, minder lang is.

Wie een huis met zonnepanelen wil kopen, kan worden tegengehouden door de hogere prijzen. Daarom is het volgens de USP Energie Monitor belangrijk dat deze groep goed wordt geïnformeerd.

Terugverdientijd berekenen
Consumenten die zonnepanelen overwegen, kunnen de terugverdientijd berekenen aan de hand van het type woning, het energieverbruik, de huishoudsamenstelling en de kosten die gemaakt moeten worden voor het aanschaffen en installeren van de panelen.

USP Marketing Consultancy stelt dat de prijs voor zonnepanelen wel steeds verder omlaag gaat, doordat er steeds grootschaliger geproduceerd wordt en de techniek steeds verder ontwikkeld wordt. In 2008 duurde het ongeveer 10 tot 15 jaar om de investering terug te verdienen. Vandaag de dag ligt de terugverdientijd tussen de zes en de acht jaar.