Ed Nijpels: bang voor uitvoering energieakkoord

Ed Nijpels, voorzitter van de Commissie Borging Energieakkoord, vreest dat de nieuwe wethouders ‘onvoldoende werk zullen maken van de energieportefeuille’. Dat zegt hij in NRC Handelsblad. De Commissie Borging Energieakkoord is de commissie die er op toe moet zien dat het akkoord daadwerkelijk van de grond komt.

‘Belangrijke rol’

Volgens de oud VVD-politicus zouden de gemeenten een belangrijke rol moeten spelen bij de begeleiding van het besparen op energie. Daar is volgens Nijpels ook geld voor: “Er is geld voor energieloketten, er is een fonds beschikbaar van 300 miljoen euro om woningen te isoleren.” Hij doet een oproep om dat geld voor het eind van het jaar op te maken aan energiebesparende acties.

Duurzame opwek komt niet van de grond
Vorig jaar kwam het Energieakkoord tot stand. Meer dan veertig partijen, zoals de overheid, bedrijfsleven en milieubewegingen sloten samen het akkoord af. De partijen spraken af dat in 2020 14 procent van de energie die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bron komt. Dat moet drie jaar later, in 2023 zelfs 16 procent zijn. Maar daar komt Nederland nog lang niet aan.

Terwijl alle andere landen in Europa hun uiterste best doen om bij het benodigde percentage te komen, blijft Nederland achter. Sterker nog: de huidige duurzame productie is slechts 4,5 procent. Daarom vragen afzonderlijke Kamerleden om uitzonderingen. Ook al heeft de Kamer in meerderheid ingestemd met het Energieakkoord. En dat is niet goed volgens Nijpels: “Dat is zelfs bijzonder gevaarlijk. Als het grote glijden eenmaal begint, is de zaak straks niet meer te overzien.”

De Denen
Nederland zou eigenlijk een goed voorbeeld moeten nemen aan Denemarken. Dat land is namelijk wel goed op weg om compleet zelfvoorzienend en duurzaam te worden. In 2020 moet Denemarken voor 35 procent van de gebruikte energie duurzaam opwekken. Daarnaast willen de inwoners 50 procent van het elektriciteitsgebruik uit de wind halen. En in 2050 moet heel Denemarken compleet zelfvoorzienend zijn. Het Deense eiland Samso wekt zelfs nu al 100 procent van de energie op een duurzame manier op.