Duurzame energie wordt winstgevender

De opwek van duurzame energie wordt steeds winstgevender. De kosten van elektriciteitsopwekking door zon en wind daalden de afgelopen vijf jaar flink. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Persbureau Bloomberg meldt dat.

Lagere kosten

De kosten voor het opwekken van duurzame energie lagen vijf jaar geleden nog rond de 500 dollar per megawattuur om zonnestroom op te wekken. Dit jaar is dat nog 200 dollar per megawattuur voor zonne-energie.

De productie van elektriciteit met behulp van gas-, kolen- en nucleaire centrales kost dit jaar nog ongeveer 100 dollar per megawattuur.


Duurder dan fossiele brandstoffen
Het opwekken van hernieuwbare energie kost nog altijd veel meer dan het opwekken met fossiele brandstoffen, maar de kloof is wel kleiner geworden: “De technologieën zijn niet langer de uitschieters van de kosten”, schrijft het IEA.

Volgens het IEA is er overigens geen enkele technologie het goedkoopst onder alle omstandigheden. De kosten hangen vooral af van de beschikbare grondstoffen, loonkosten en de lokale wetgeving.

Kosten afhankelijk van de plaats
Hoeveel de kosten dalen, hangt af van het land waarin de duurzame stroom wordt opgewekt. In België kost het opwekken van stroom met behulp van zonnepanelen 312 dollar per megawattuur. In Spanje is dat slechts 167 dollar.

Het Internationaal Energie Agentschap hield in het onderzoek rekening met investeringen, brandstof, onderhoud en ontmanteling van installaties.

Nederland presteert slecht

Nederland behoort binnen de EU nog tot de landen die het slechtst presteren op het gebied van duurzame energie. In het energieakkoord staat dat Nederland in 2020 tenminste 14 procent van alle stroom duurzaam opgewekt moet hebben. Het percentage ligt nu op 5,6 procent. Europa gaat, naar verwachting, als geheel wel de energiedoelstellingen halen. Maar daarvoor zijn dan nog wel forse investeringen nodig.