Duurzame energie goed voor 6,5 miljoen banen

Hernieuwbare energie is goed voor de banenmarkt. In 2013 werkten wereldwijd 6,5 miljoen mensen in de hernieuwbare energiesector. Dat is een stijging van 14 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de International Renewable Energy Alliance (REN Alliance).
 
China

Vooral China is belangrijk voor duurzame energie. Dat land heeft namelijk een groot aandeel in het aantal werkenden in de hernieuwbare energie. Het land zorgde in 2013 voor 2,6 miljoen arbeidsplaatsen. Daarmee zorgde China voor de meeste werkgelegenheid in de sector.

Niet zo gek, want China is de grootste producent van zonnepanelen ter wereld. Andere grote producenten zijn onder anderen Brazilië, de Verenigde Staten, India, Duitsland, Spanje en Bangladesh. Zij zijn de koplopers binnen de hernieuwbare energiesector.

Veel werk in zonnepanelen
Dat er zoveel werk is in de sector van hernieuwbare energie, komt vooral van de zonnepanelenbranche. Maar liefst 2,3 miljoen van de 6,5 miljoen banen kwamen vanuit de zonnepanelen. Na de zonnepanelen zorgde de industrie voor vloeibare biobrandstof en de windenergiesector voor werk. Daarin waren 1,4 miljoen en 800.000 arbeidsplaatsen te vinden.

Niet overal
Toch zit de zonne-energiesector niet overal in de lift. Deze week besloot de Britse regering nog dat er mogelijk een herziening van subsidies aan de zonnesector komt. Ook in Australië gaan werknemers in de zonnebranche hun baan verliezen. Daar gaat het om 10.700 mensen. Dat terwijl het jaar ervoor er nog plek was voor 23.000 arbeidskrachten.

Japan doet het wel goed. Daar ontstaat steeds meer werkgelegenheid in de sector. Er wordt simpelweg steeds meer gevraagd naar zonnepanelen. Doordat de productie omhoog ging, daalden de prijzen van pv-installaties. Zo’n installatie werd vanwege de prijs aantrekkelijk, waardoor de vraag weer stijgt.

De atlas
Vorig jaar publiceerde de REN Alliance de eerste wereldatlas van hernieuwbare energie. Daarin beschrijft de organisatie het potentieel van duurzame energie en wat het kostenefficiëntst is op het gebied van technologie.