Duisternis tijdens Earth Hour

Aanstaande zaterdagavond 28 maart gaat over de hele wereld om 20.30 een uur lang het licht uit. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) organiseert dan voor de negende keer Earth Hour. Doel is om consumenten en bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik.

Bekende gebouwen in het donker

Om half negen ’s avonds gaat het licht uit in bekende gebouwen, huizen en bedrijven. De Martinitoren in Groningen, het Koninklijk Paleis, de Euromast en het St Janskathedraal zijn voorbeelden van plaatsen die op ‘op zwart’ gaan. Ook Madame Tussauds en Krasnapolsky doen mee. Verschillende organisaties brengen hun eigen activiteiten, zoals Natuurmomenten. Daar kunnen bezoekers meedoen aan boswandelingen in het donker. Niet alleen bedrijven worden in duisternis gehuld, ook veel gezinnen doen het licht uit om energie te besparen.

Het concept begon in 2007 in Sydney. Toen deden zo’n 2,2 miljoen mensen en meer dan 2000 bedrijven het licht uit. Op die manier wordt er stil gestaan bij het klimaat. Het leverde een besparing op van bijna 10 procent aan energieverbruik. Inmiddels is Earth Hour een wereldwijd bekend fenomeen. Meer dan 7.000 steden in 154 landen doen mee.

Anderhalf jaar
We consumeren zoveel, dat de aarde anderhalf jaar nodig heeft om te produceren wat we in één jaar verbruiken. In 37 jaar tijd nam de soortenrijkdom van planten en dieren wereldwijd af met bijna 30 procent. In de tropen is dat zelfs 60 procent.

Volgens het WNF is het nodig dat we verder kijken dan alleen het uitschakelen van verlichting. Met het platform ‘Beyond the Hour’ hoopt de organisatie consumenten en bedrijven aan te sporen af en toe aan het klimaat te denken. Niet alleen 1 uur op zaterdag 28 maart, maar het hele jaar door.

Energietips
Klimaatgids.nl verzamelde de beste tips om het energieverbruik te verlagen. Daarmee spaart de consument het milieu, maar bespaart hij of zij ook direct op de energierekening. Niet alleen het uitzetten van de verlichting helpt, maar ook de verwarming een graadje lager kan positief werken op de energierekening.