Doelstelling duurzame energie te ambitieus

De doelstelling om n 2020 14 procent van alle energie in Nederland duurzaam op te wekken, is waarschijnlijk te ambitieus. Dat concludeert nieuwszender RTL Z na een rapport dat is uitgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau.

In het rapport staat dat Nederland over een paar jaar rond de 12,4 procent aan duurzame energie zit. Als het energiebeleid de komende jaren niet veranderd, komt Nederland niet verder dan 10,6 procent aan duurzaam opgewekte energie.

Doelstelling
Het kabinet sprak met de Europese Unie af dat in 2020 16 procent van de energie in Nederland duurzaam opgewekt moet zijn. Later bleek die doelstelling in Nederland niet haalbaar, en werd de doelstelling bijgeteld naar 14 procent van de totale energie.

Achteraf blijkt ook die verlaagde doelstelling waarschijnlijk te ambitieus. Maar of dat ook echt zo is, wil de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken niet bevestigen. Het ministerie wacht eerst de uitgifte van het rapport af. Die staat voor dinsdag gepland.

Kamerleden bezorgd
De Kamerleden zijn bezorgd over het niet halen van de doelstellingen voor 2020. Zo zegt de Partij van de Arbeid zich zorgen te maken over de doelstelling. De regeringspartij wil minister Henk Kamp van Economische Zaken vragen om uitleg te geven in de Tweede Kamer.

Nederland ligt waarschijnlijk niet op het afgesproken schema. Daarom willen de meeste partijen dat minister Kamp extra maatregelen neemt om zo de schade te beperken en in te halen. Volgens D66 heeft regeringspartij VVD voortdurend alle kansen om energie te besparen of te verduurzamen tegengehouden.

Het is niet voor het eerst dat politieke partijen boos zijn over de manier waarop Nederland omgaat met de doelstelling. Andere partijen in de Tweede Kamer zeiden afgelopen maanden al kritisch tegenover de uitvoering van het Energieakkoord te staan. In dat akkoord staan afspraken over de duurzaamheidsdoelstelling. De partijen stelen dat minister Henk Kamp de controle over het akkoord volledig kwijt is, en dat minister president Mark Rutte zelf maar de touwtjes in handen moet nemen.