Dijselbloem: Gasunie en TenneT mogen samenwerken met buitenland

De Minister van Financiën (FZ), Jeroen van Dijsselbloem schrijft aan de Tweede Kamer dat de netbeheerders TenneT en Gasunie mogen kijken naar een samenwerkingsvorm op basis van aandelenruil met netbeheerders in het buitenland.

Uit dit bericht blijkt dat de minister afwijkt van zijn standpunt van vorig jaar. Toen bepaalde Dijsselbloem nog dat de staatsbedrijven TenneT en Gasunie volledig in handen van de Nederlandse staat moesten blijven.

Het is echter nog wel zo dat de staat niet op zoek gaat naar private medeaandeelhouders. Wel kan er nu via aandelenruil gezocht worden naar samenwerkingsmogelijkheden met netbeheerders uit bijvoorbeeld Noordwest-Europa. België toonde eerder al interesse in aandelenruil met netbeheerders uit het buitenland te hebben.

Dijsselbloem geeft aan iedergeval wel ‘overwegende zeggenschap’ te willen behouden in de bedrijven. Dit wil hij een meerderheid in zowel zeggeschap als aandelen. Ook vindt hij dat het Nederlandse publieke belang gediend moet worden met de samenwerking. De minister denkt bij de aandelenruil aan een percentage tussen de 5 en 15 procent. Hij is van mening dat zo’n percentage voldoende moet zijn voor een duurzame strategische samenwerking.