Consumenten willen opgewekte energie zelf verbruiken

Als consumenten in Nederland energie zelf opwekken aan de hand van zonnepanelen, willen zij die opgewekte energie eerst zelf verbruiken. Als de consument meer zelf opgewekte energie heeft dan nodig, wil hij dit delen met anderen.

In eerste in instantie komen dan de buren aan de beurt. Pas daarna wordt de zelf opgewekte energie gedeeld met de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Essent.

Onderzoek
Bij het onderzoek werden 40 huishoudens in de smart grid proeftuin Powermatching City in Groningen van energiebedrijf Essent in samenwerking met de TUDelft, Hanzehogeschool Groningen en DNV GL ondervraagd. Voornamelijk de kosten van het zelf opwekken van groene energie is de belangrijkste reden voor het eerst zelf willen verbruiken.

Volgens Essent toont het onderzoek aan dat consumenten het belangrijk vinden dat zij de energie die zij opwekken, zelf gebruiken. Bovendien zijn zij bereid om de momenten waarop zij energie verbruiken aan te passen. De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens Essent belangrijk voor de groei van het aanbod duurzame energie in Nederland. Op dit moment is slechts zo’n vier tot vijf procent van alle opgewekte energie in Nederland duurzaam. In 2020 moet dat percentage op 14 procent liggen.

Zelf energie opwekken
Volgens het energiebedrijf wordt het zelf opwekken van groene energie een stuk belangrijker, omdat dit de toekomstige betrouwbaarheid van de energienetten vergroot. Het is belangrijk dat de energie verbruikt wordt door de consument zelf, en niet wordt terug geleverd aan het stroomnet.

Moment kiezen
De proef toont aan dat huishoudens het liefst willen dat de momenten waarop zij energie verbruiken, automatisch wordt aangepast. Dat kost minder moeite, tijd en geld dan het programmeren van slimme huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en drogers. Als de zon schijnt, maar er weinig mensen thuis zijn, is de vraag naar energie kleiner. Op dergelijke momenten gebruikt een warmtepomp en zonne-energie om ventilatielucht op te warmen. Met die verwarmde lucht kan ’s avonds en ’s nachts het huis worden verwarmd.