Consumenten: liever zonnepanelen huren

Consumenten huren liever zonnepanelen, dan dat ze zonnepanelen kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). 80 procent van de woningeigenaren ziet voordelen in het huren van zonnepanelen, met optie tot koop.

Financiële voordelen

Het huren van zonnepanelen kost als investering minder dan de volledige aanschaf ervan. Door die financiële voordelen zijn consumenten geneigd om tot huur over te gaan. Naar aanleiding van deze uitkomst is NLE een pilot gestart onder 5.000 klanten.

Daarmee is NLE niet de eerste energieaanbieder die zonnepanelen gaat verhuren. Onlangs maakte ook energiebedrijf Nuon bekend dat het bedrijf huurcontracten gaat aanbieden. Daar betalen huishoudens ongeveer 50 euro per maand. Wat de huur bij NLE gaat bedragen, is nog niet bekend.

‘Kleine stap’
Volgens de Nederlandse Energie Maatschappij maakt het huren de stap naar duurzame en betaalbare energie een stuk kleiner. Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de ondervraagden van plan is om binnen vijf jaar zonnepanelen te huren. Dat komt vooral doordat huren flexibeler is. Een huurcontract kan bijvoorbeeld eenvoudig worden overgedragen aan nieuwe woningeigenaren, of worden meegefinancierd in de hypotheek van de woning.

Vooral woningeigenaren onder de 30 vinden het huren van zonnepanelen interessant. Zij geven de flexibiliteit aan als een belangrijke reden om zonnepanelen te huren.

‘Nieuwe trends’
Harald Swinkels, oprichter van NLE, denkt het product van de toekomst in handen te hebben: “De pilot wijst uit dat dit zomaar een nieuwe trend zou kunnen worden.” De klanten van de energiemaatschappij reageerden meteen al positief: “Ruim 10 procent van de verzonden e-mails met het aanbod, leidde binnen één week al tot een serieuze offerteaanvraag.”

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt de verhuur van zonnepanelen aan onder de naam ‘Zon erbij’. Daarbij investeren consumenten maandelijks een klein bedrag en besparen ze, volgens NLE, direct op hun energierekening. Wie een huurcontract afsluit, kan deze op ieder moment overkopen, overdragen aan nieuwe bewoners, meeverhuizen of laten upgraden naar nieuwere technologie.