Consument zit gemiddeld 19 minuten zonder stroom

Nederlandse consumenten kunnen per jaar gemiddeld 19 minuten geen gebruik maken van elektriciteit. Dat blijkt uit de Factsheet Regionale Netbeheerders 2014 van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Laagste uitvalspercentage

Dat de Nederlander gemiddeld 19 minuten per jaar zonder stroom zit, is, hoe gek het ook klinkt, goed nieuws. Het is namelijk het laagste uitvalspercentage sinds 2010. Maar het is een gemiddelde; wie daadwerkelijk met een stroomstoring te maken krijgt, zit ongeveer 82 gemiddeld minuten zonder stroom.

De Autoriteit Consument en Markt onderzocht de kwaliteit van de elektriciteitsnetten en gastransportnetten. Ook wilde de Autoriteit weten hoe de regionale netbeheerders presteren.

3 minuten zonder gas
Het afgelopen jaar heeft Nederland fors langer zonder gas gezeten. Waar Nederland in 2010 nog gemiddeld 30 seconden geen gebruik kon maken van gas, is dat in 2014 ruim drie minuten. Dat netbeheerders op het gebied van gas nu slechter presteren, valt vooral te wijten aan de twee grote gasstoringen in Apeldoorn van afgelopen jaar.

Wie echt te maken kreeg met een gasstoring, moest het zo’n 397 minuten zonder gas stellen. Dat is fors meer dan de gemiddelde 136 minuten van de vier jaren ervoor. Ook dit resultaat heeft te maken met de flinke storingen in Apeldoorn.

Meer lekken gemeld bij de ACM
In 2014 zijn ook meer gaslekken gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt; ongeveer 33 per 10.000 afnemers. Niet bij elke melding ging het om een gevaarlijke situatie. De netbeheerders meldden de lekken uit voorzorg. Het aantal daadwerkelijk gevaarlijke lekken ligt volgens de ACM veel lager. De Autoriteit zegt wel ‘een stijging in het landelijk gemiddeld aantal lekken in aansluitleidingen met mogelijk gevaar’ te zien.

Daarom blijft de ACM monitoren. Naast een volledig overzicht van alle netbeheerders, heeft de toezichthouder ook individueel onderzoek gedaan naar de netbeheerders.