Consument met vast tarief betaalt hoofdprijs

Consumenten met een vast energietarief betalen de hoofdprijs. Dat blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. De leveringsprijzen van energie daalden sinds 2012 met zeventienprocent, maar daar merken afnemers van energie weinig van.

Flinke btw-verhogingen

Terwijl de prijzen voor gas en stroom daalden, steeg de belasting die daarover betaald moet worden, gestaag. De energieprijzen op zich zijn gunstig, maar de btw maakt het afnemen van energie duur. De belasting op stroom steeg met 67,3 procent. De belasting op gas met 25 procent.

De verhoudingen zijn daardoor scheefgegroeid. Consumenten die voordat de energieprijzen daalden een contract voor  een paar jaar afsloten, betalen nu veel meer dan andere klanten met een variabel energiecontract. De afnemer met het hoogste leveringstarief, betaalt ook de meeste belasting.

Lagere gasprijzen
Sinds juli 2012 daalden de gastarieven met 17,5 procent. Het stroomtarief daalde met 14,7 procent. Dat de energierekeningen niet omlaag gingen, heeft twee oorzaken: belasting en transportkosten. Ongeveer een derde van de rekening bestaat uit btw en energiebelasting.

De helft van de energierekening bestaat uit de kale leveringstarieven voor stroom en gas. De andere helft bestaat uit btw, energiebelasting en transportkosten voor energie.

Een wereld aan invloeden
Naast de belasting hebben hogere energieprijzen nog andere oorzaken: de weersomstandigheden, natuurrampen en wereldpolitiek. Zo hebben de betrekkingen met Rusland een grote invloed op de gasprijzen in Europa. Bijna een kwart van het gas in Europa komt uit Rusland.

Daarnaast zijn ook de samenloop van vraag en aanbod en speculatie van belang.

Energierekening verlagen
Wie een hoge energierekening heeft, kan dit zelf verlagen door gebruik te maken van de apps van energiebedrijven. Daarmee valt het energieverbruik realtime bij te houden. Ook het regelmatig vergelijken van de verschillende aanbieders kan een aantal tientjes per maand opleveren.