'Consument kan tot 45 euro besparen'

Energieverbruikers kunnen tot 45 euro per jaar besparen, door over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Dat blijkt uit berichten van energieaanbieders Essent en Delta. Zij maken als eerste hun nieuwe prijzen per 1 juli bekend.

Gastarief omlaag

De Zeeuwse energieaanbieder Delta verlaagt haar gastarief met ruim 6 procent. Een gemiddeld huishouden dat ongeveer 3500 kWh stroom en 1800 m3 gas verbruikt, bespaart daarmee zo’n 45 euro per jaar. Doordat de kosten van het vastrecht wel stijgen, bespaart de consument uiteindelijk 21 euro per jaar.

Het tarief voor stroom blijft gelijk bij Delta. Bij Essent gaan de prijzen voor zowel gas als stroom per 1 juli omlaag. Ook bij Essent levert dat een besparing van 45 euro per jaar op.

Lagere gastarieven
Dat de energieprijzen dalen, komt vooral door de lagere kostprijs van gas. Die trend is al gaande sinds 2012. De gastarieven daalden de afgelopen drie jaar met 17,5 procent. De stroomtarieven daalden met 14,7 procent, becijferde UnitedConsumers in april al.

Energiemaatschappij Essent informeert deze maand alle klanten met een variabel energietarief over de nieuwe tarieven. De prijzen gaan per 1 juli in.

Meer belastingen
De helft van de energierekening bestaat uit de leveringstarieven, de andere helft uit belastingen. Daaronder valt onder anderen de btw, energiebelasting en transportkosten. Doordat de belastingen de afgelopen jaren met 67,3 procent omhoog zijn gegaan, profiteren consumenten minder van de lagere gasprijzen.

Eenjarig contract
Klanten van energiebedrijven kunnen vaak kiezen uit een eenjarig, driejarig of vijfjarig contract. Daarnaast kan men kiezen voor een variabel of een vast contract. Bij een variabel contract schommelen de prijzen mee met de ontwikkelingen op de energiemarkt. Bij een vast contract blijven de prijzen jarenlang op hetzelfde peil als wanneer het contract is afgesloten.