Consument blijft energieverslindende wasdroger kopen

De consument blijft energieverslindende wasdrogers kopen. De helft van de verkochte wasdrogers is niet energiezuinig. De meeste consumenten kijken niet naar het energielabel, maar naar de prijs. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.

Niet alleen naar de prijs kijken

De goedkoopste wasdrogers verbruiken de meeste energie. Het hoge verbruik zien consumenten aan het eind weer terug op de energierekening. Milieu Centraal raadt consumenten daarom aan alle kosten bij elkaar op te tellen. Mariken Stolk van de milieuorganisatie: “Kijk niet alleen naar de prijs in de winkel, maar ook naar de energiekosten jaar in, jaar uit.”

Een duurdere wasdroger met A++ label is duurder in de aanschaf, maar verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Stolk: “De aanschafkosten plus energiekosten over 12 jaar zijn van een wasdroger met energielabel B 1200 euro. Bij een A++ droger is dat 1000 euro.” Stolk gaat uit van een gemiddeld gebruik van twee à drie keer per week.

Negen procent
Slechts negen procent van de consumenten heeft een goed beeld van hoe zuinig een A++ wasdroger met warmtepomp is. Ruim de helft onderschat de energiebesparing en bijna veertig procent heeft geen flauw idee hoeveel er valt te besparen. Naar energielabels wordt daarom amper gekeken.

Gisteren startte Milieu Centraal, samen met zeven winkelketens, een campagne. Die campagne moet mensen die van plan zijn een wasdroger te kopen bewuster maken van de energiekosten. Met een rekentool kunnen ze de energiekosten en de aanschafkosten van een zuinige wasdroger vergelijken met een onzuinige.

Waslijn
Ongeveer een derde van de Nederlanders gebruikt geen wasdroger, maar een waslijn. Dat is de meest milieuvriendelijke droger. Twee derde van de Nederlanders gebruikt meestal een wasdroger: “Een zuinige wasdroger combineren met de waslijn is natuurlijk nog voordeliger”, raadt Stolk aan. Van de 220 wasbeurten die een huishouden gemiddeld per jaar doet, gaan er 90 op de lijn en 130 in de droger.

De campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’ loopt van 15 oktober  tot en met 15 november.