B&W Groningen: draai gaswinning terug bij meer risico op aardbevingen

De Burgemeester & Wethouders van Groningen willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd, als blijkt dat de risico’s van aardbevingen in de stad toenemen. Dat schrijft de gemeente. Op dit moment doet het Ministerie van Economische Zaken onderzoek naar de risico’s.

Grote problemen

De provincie Groningen kampt al lange tijd met aardbevingen in de provincies. Huizen verzakken, bewoners kampen met scheuren in de muren en de bevingen lijken steeds heviger te worden. De schade zou nu al uitkomen op 250 miljoen euro. Daarom is er een regionale samenwerking bij de aardbevingsproblemen. Maar dat gaat de stad Groningen niet ver genoeg.

“We hebben ook een eigen verantwoordelijkheid”, zegt burgemeester Ruud Vreeman. Hij vindt dat de betrokken partijen de risico’s niet voldoende op het netvlies hebben. “Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuisapparatuur die niet tegen trillingen kan. En moeten wij niet-aardbevingsbestendige historische gebouwen afbreken? De aard en de omvang van de problemen is anders dan de gemeenten.”

Onderzoek
De gemeente doet nu onderzoek naar de hoogbouw, monumenten, scholen en kantoren in de stad. Daarnaast wil de gemeente samenwerken met grote kennis- en zorginstellingen om een strategie te ontwikkelen voor schadeherstel. Dat geldt ook voor woningcorporaties. Ook moeten de woningen en gebouwen versterkt worden, waardoor ze op de lange  termijn meer opleveren.

Veiligheid vergroten
De komende tijd wil de Veiligheidsrisico ook met Stadjers, ondernemers en instellingen praten over het versterken van bestaande gebouwen. Zo zou duidelijk moeten worden welke gebouwen het meeste  risico lopen en hoe de veiligheid te verbeteren valt.

Schade afhandelen
De gemeente wil ook dat de schadeafhandeling sneller gebeurt en dat de veroorzaker van de aardbeving een vergoeding betaalt. Inwoners van de provincie zien vooral de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als grootste boosdoener. De maatschappij zou maar gas blijven winnen, terwijl de risico’s steeds groter zouden worden.

De gemeente wil ook in overleg met Den Haag over de vergoeding van de schade bij nieuwbouwprojecten. Daarbij gaat het om astronomische bedragen. Groningen wil niet alleen een vergoeding zien voor de nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw.