Bijna 1 gigawatt aan zonnestroom opgewekt

In Nederland is tot nu toe voor bijna 1 gigawatt aan zonne-energie opgewekt. Dat blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor. Op dit moment is er voor 970,9 megawatt aan zonnepanelen geregistreerd.

De Klimaatmonitor wordt bijgehouden door Rijkswaterstaat. Het aandeel zonne-energie is in één jaar tijd gestegen met 45 procent. Inmiddels hebben meer dan 246.000 euro huishoudens zonnepanelen op het dak liggen.

Vermogens
In Den Haag zijn veruit de meeste huishoudens die zonnepanelen bezitten. Op ruim 4500 locaties wordt daar groene stroom opgewekt uit zonne-energie. In totaal leveren de zonnepanelen 7,22 megawatt, wat een toename van 70 procent betekent.

Ook Utrecht (3819 huishoudens) en Zwolle (2937 huishoudens) doen het goed en belanden in de top 3. De meeste zonne-energie komt overigens niet uit Den Haag, maar uit Amsterdam. Daar produceren 2800 huishoudens en bedrijven samen zo’n 10,7 megawatt aan zonne-energie.

Meer zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds populairder. Dat komt onder meer dankzij subsidies van de overheid. Er is geen precieze data beschikbaar over het aantal zonnepanelen in Nederland, maar de Klimaatmonitor weet wel te melden dat er steeds meer zonnepanelen bij komen.

Bovendien is de Klimaatmonitor voor zonnepanelen nog niet helemaal vrij van fouten. Zo staan niet alle zonnepanelen aangemeld, waardoor er cijfers uit bepaalde regio’s ontbreken. Een ander probleem is dat sommige wijken een onwaarschijnlijk hoog niveau van opgewekte energie hebben.

Naar schatting is Nederland de 1 gigawatt aan zonnepanelen al ruim gepasseerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet ook het aantal opgewekte megawattages aan zonne-energie. Tot nu toe heeft het bureau alleen nog statistieken tot eind 2013. Toen was er nog voor 739 megawatt aan zonne-energie opgewekt.