Belastingdienst mag belasting heffen op stroom andermans dak

De belastingdienst mag belasting blijven heffen over energie die is opgewekt op andermans dak. Dat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag. Energiebedrijven Eneco en LochemEnergie hadden de rechtszaak aangespannen.

Oplevering van stroom

De energiebedrijven vinden het oneerlijk dat eigenaren en huurders van zonnepanelen op andermans dak belasting over de stroom moeten betalen. Consumenten met zonnepanelen op eigen dak hoeven dat niet.

De fiscus vindt dat eigenaren en huurders van zonnepanelen belasting over de stroom moeten betalen. Er zou namelijk sprake zijn van levering van de stroom. Volgens de rechter heeft de Belastingdienst daarin gelijk.

Ongelijkheid
Eneco en LochemEnergie laten in een bericht weten dat er zo ‘ongelijkheid ontstaat voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft, maar wel wil meedoen met de transitie naar een duurzame energievoorziening.’

Paul van der Hoeven van Eneco vergelijkt de opwek van duurzame energie met het kweken van komkommers: “Als je komkommers koopt bij de groenteman, betaal je daar belasting over, dat is duidelijk. Maar waarom zou je belasting moeten betalen over komkommers die je uit je eigen volkstuin haalt?’

Lagere opbrengst
Volgens Eneco krijgen investeerders in zonnepanelen nu een lagere opbrengst, omdat ze via Eneco moeten betalen voor de levering van stroom. Het energiebedrijf stelt dat de opgewekte stroom al van de investeerder zelf is.

Nu de rechtbank de Belastingdienst in haar gelijk heeft gesteld, blijft de fiscus belasting heffen over elders opgewekte zonne-energie. Volgens Paul Stolte van LochemEnergie moet iedere burger onder dezelfde omstandigheden kunnen bijdrage aan de overgang naar duurzame energie: “Dat geldt ook voor de toepassing van de belastingvrijstelling voor eigen opwek. Daar maken wij ons sterk voor.”