'Bedrijven betalen onnodig hoge kosten netbeheer'

Veel bedrijven met een grootverbruik aansluiting betalen onnodig veel voor het netbeheer. Dat komt vooral door onjuiste contracten met regionale netbeheerders. In de contracten is de piekbelasting vaak hoger dan het daadwerkelijk verbruik. Dat stelt adviesbureau EnergyProof.

Maximaal vermogen

Zodra een bedrijf zich vestigt in een pand, of een nieuwe aansluiting krijgt, stelt de netbeheerder het bedrijf op de hoogte van de netbeheerkosten. Daarbij kijkt de netbeheerder naar het maximale vermogen. Als het bedrijf het maximale vermogen één keer overschrijdt, wordt deze automatisch naar boven bijgesteld.

Daarbij is het probleem dat hoewel de overschrijding slechts één keer voorkomt, bedrijven jarenlang voor een hoger vermogen moeten betalen. Daar staat tegenover dat de netbeheerder het bedrijf zelden of nooit attendeert, als het bedrijf ver onder het vermogen zit. Hierdoor betalen bedrijven massaal te veel.

‘We kunnen er niets aan doen’
Volgens EnergyProof leggen de meeste bedrijven zich neer bij de onnodig hoge kosten: “Veel ondernemers denken dat ze niets aan die tarieven voor netbeheer kunnen doen”, zegt Bart Houtkoop van EnergyProof tegen Facility Management Magazine. Dat komt doordat de energiemarkt sinds de liberalisering met regionale netbeheerders werkt. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van energie in een bepaalde regio. Daardoor heeft de netbeheerder een soort monopolie op die regio. Er is voor de ondernemer dus weinig andere keus.

Houtkoop ziet dat bedrijven wel bezig zijn om de energiekosten te verlagen: “De meeste bedrijven richten zich op het goedkoper inkopen van energie; ze sluiten zich aan bij inkoopcollectieven en reduceren hun energieverbruik, om zo de kosten te verlagen.” EnergyProof benadrukt dat ondernemers wel degelijk de kosten voor netbeheer kunnen verlagen: “Daarvoor moeten ze wel weten hoe ze de contracten met hun netbeheerder kunnen laten aanpassen. Het is jammer dat ze nu betalen voor iets dat ze niet gebruiken, terwijl het niet nodig is.”