Amerikaans bedrijf bouwt opslag schone stroom in Zeeland

Het Amerikaanse bedrijf AES begint maandag met de bouw van een accucentrale voor tijdelijke opslag van stroom in Zeeland. De opslagruimte is een soort ‘superbatterij’, die voor korte tijd schone energie kan vasthouden. Dat schrijft De Volkskrant.

Parkeergarage

Qua omvang valt de superbatterij te vergelijken met een parkeergarage voor tweehonderd auto’s. De opslagruimte bestaat uit een aaneenschakeling van accu’s, met een gezamenlijk vermogen van 10 megawatt. Dat is niet genoeg om een windpark of een zonnecentrale te vervangen, maar het lost wel stabiliteitsproblemen op. Dat zegt bestuurder Steve Corwell van ES Europe tegen de krant.

Tot nu toe werden geen opslagcentrales voor duurzame energie gebruikt. De opslag wordt gebouwd in Vlissingen-Oost en is daarmee de eerste op het Europese vasteland. Het is nog niet duidelijk welke stroomleveranciers de batterij gaan vullen.

Nog even stabiel
Volgens netbeheerder TenneT is het hoofdspanningsnet nog altijd even stabiel. Zelfs met de komst van wind- en zonnestroom. De netbeheerder zegt dat de ‘onbalans’ tussen de gebruikelijke vraag en aanbod wordt opgevangen door  een speciale markt van aanbieders. Daarbij valt te denken aan energiecentrales, tuinders en fabrieken. Op die manier worden problemen met vraag en aanbod van duurzame stroom opgevangen.

De netbeheerder vindt een superbatterij als in Zeeland duur. Toch denkt het Amerikaanse bedrijf AES straks met andere stroomaanbieders te kunnen concurreren. Volgens het bedrijf zijn de kosten ongeveer gelijk aan de kosten voor stroom uit een gasgestookte centrale.

Achthonderd huishoudens
De superbatterij kan een dag stroom voor 800 huishoudens verzorgen. Daarna is de opslag leeg, weet het Zeeuwse netwerkbedrijf Delta. Het bedrijf gelooft niet in een enorme batterij. In de krant zegt Arjen Jongepier van Delta meer te geloven in het omzetten van stroom in gas en de opslag van water in reservoirs. Daarvoor heeft Nederland niet genoeg capaciteit in huis, maar Nederland heeft wel goede verbindingen met Noorwegen.