Ameland start bouw Nederlands grootste zonnepark

De bouw van Nederlands grootste zonnepark begint in september. Het zonnepark komt op het terrein van het vliegveld in Ballum, waar 23.000 zonnepanelen worden geïnstalleerd. Ameland wekt dan alle stroom voor haar ruim 1500 huishoudens zelf op.

Zelfvoorzienend eiland

Zonnepark Ameland krijgt een piekvermogen van 6 megawatt en moet in 2016 helemaal operationeel zijn. Nu krijgt het eiland nog alle stroom van het vasteland geleverd krijgen. Volgend jaar wekt Ameland de zonnestroom voor haar huishoudens helemaal zelf op. Dat past in de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn.

Samenwerking
De bouw van het park kost 7,4 miljoen euro. Dat geld wordt betaald van subsidies van het Waddenfonds, de provincie Friesland en Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco zijn de initiatiefnemers van het zonnepark.

De drie partijen hebben voor de bouw van het park een BV opgericht: BV Zonnepark Ameland. Daarbij zorgt de gemeente voor de landschappelijke inpassing en het vergunningstraject. De Amelander Energie Coöperatie zorgt voor lokale betrokkenheid en draagvlak en Eneco deelt haar  ervaring met grote energieprojecten. De energieaanbieder gaat het zonnepark ook beheren. Volgens de gemeente hebben alle partijen een even groot belang.

Liander
Ook netbeheerder Liander werkt mee aan het grootste zonnepark van Nederland. De netbeheerder sluit het park aan op het bestaande elektriciteitsnet. Daarvoor komt een nieuwe kabel tussen het vliegveld van Ballum en het regelstation in Nes. De bewoners van Ameland naar een speciale informatiebijeenkomst gaan, waar alle werkzaamheden worden toegelicht.