Alliander en Essent zoeken oplossing 'energiefiles'

Netwerkbedrijf Alliander en energiebedrijf Essent zijn op zoek naar de oplossing tegen ‘energiefiles’. Dat zijn files op het elektriciteitsnet, die ontstaan door verschil in vraag en aanbod.


Besparen met flexibiliteit
Alliander en Essent stellen dat huishoudens zo’n 100 euro per jaar kunnen verdienen door flexibel met energie om te gaan. Door flexibel om te gaan met energie, hoeft het energienet minder uitgebreid te worden. Daardoor zijn er minder investeringen nodig. Dat geld krijgen huishoudens van de energieleveranciers.

Duurzame elektriciteit zorgt voor file
Volgens Alliander en Essent heeft Nederland te maken met files op het elektriciteitsnet. Dat zou komen door een te groot aanbod van energie uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. Die bronnen zijn in verschillende mate beschikbaar. Soms is er amper aanvoer van wind- en zonne-energie, terwijl op andere momenten juist veel aanvoer is.

Als er bij veel huishoudens zonnestroom wordt opgewekt, maar niet verbruikt, ontstaan deze files. Volgens de netbeheerder en het energiebedrijf is het daarom noodzakelijk dat huishoudens leren flexibel om te gaan met energie.

Proef
Om uit te zoeken hoe de energiefiles opgelost kunnen worden, deden Alliander en Essent een proef in Heerhugowaard. Daar zijn zo’n 200 huishoudens die een elektrische boiler of een warmtepomp in huis hebben. Zo’n energiesysteem voorspelt de vraag en aanbod van elektriciteit.

Overdag wordt zonne-energie gebruikt om water in een boiler te verwarmen. ’s Avonds wordt dat warme water gebruikt om mee te douchen. Daar hoeven huishoudens niets extra voor te doen; het slimme systeem regelt alles automatisch. Bij de proef in Heerhugowaard krijgen huishoudens zo’n 100 euro per jaar terug, verdeeld over 200 deelnemende huishoudens.

Uitkomsten
Zodra de proef in Heerhugowaard is afgerond, gaan de onderzoekers kijken naar hoe door middel van flexibiliteit duurzame energie kan groeien en hoe het elektriciteitsnet tegen zo laag mogelijke kosten betrouwbaar kan blijven. Uiteindelijk moeten consumenten daar van profiteren.