ACM trekt transportcapaciteit in

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onbenutte transportruimte op het gasnet intrekken. Op die manier zou de capaciteit beter verdeeld moeten worden. Volgens de ACM kan de gasprijs op die manier laag blijven.

Use it, or lose it
De Autoriteit wijst er op dat veel ruimte op het gasnet wel geboekt is, maar niet wordt gebruikt. Volgens de waakhond kan dat leiden tot schaarste op het gasnet. Bijvoorbeeld als er vanuit het buitenland veel vraag is naar Nederlands gas. Daardoor stijgen de prijzen. Jaarlijks exporteert ons land zo’n 5 miljard euro aan gas naar België en het Verenigd Koninkrijk.

De bedoeling is dat energiebedrijven ongebruikte transportcapaciteit aan de markt aanbieden. De energieprijzen kunnen op die manier laag blijven. In België en het Verenigd Koninkrijk had men al een dergelijke regel.

Leveringen onder druk
Volgens Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt kunnen de leveringen van gas onder druk komen te staan: “Voldoende beschikbare capaciteit is noodzakelijk om tot één Europese markt te komen. Daar binnen moet het gemakkelijk zijn van het ene naar het andere land te exporteren. Daardoor blijft energie betrouwbare en betaalbare energie.”

Afgelopen jaar was er te weinig transportcapaciteit. Daardoor hadden sommige aanbieders problemen met het toetreden tot de gasmarkt van België. Gasbedrijven benutten slechts de helft van de capaciteit. De rest was wel geboekt, maar werd niet gebruikt.

Ingrijpen
Als dat weer gebeurt, wil de waakhond kunnen ingrijpen. Er komt extra ruimte beschikbaar doordat energiebedrijven de ruimte kunnen overboeken. De regels zijn nu dus hetzelfde in de drie landen die met elkaar handelen. “De handel in gas is van groot belang voor de Nederlandse economie”, schrijft de ACM.

De nieuwe regels passen binnen de energiewetten in Europa: “Er bestaan voor langetermijncontracten Europese regels: ‘Use it, or lose it’”, benadrukt de waakhond.