ACM: "Schaf maandag wasdag af"

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil af ‘maandag wasdag’ afschaffen. Dat moet gebeuren via de omschakeling naar betaalbare duurzame energie in de nabije toekomst. Dat zegt Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit.

‘Nooit meer maandag wasdag’
Het bestuurslid wijst met de uitspraak: “Nooit meer maandag wasdag” op de omschakeling naar betaalbare duurzame energie. Volgens de ACM moeten consumenten, netbeheerders en bedrijven fors investeren in stroom van windmolens, zonnepanelen, huisbatterijen en het vernieuwde elektriciteitsnetwerk.

Nu is stroom betaalbaar doordat consumenten hun wasmachine laten draaien op de momenten dat de elektriciteitsprijs laag is. Dat komt door pieken en dalen in vraag en aanbod van stroom. De stroomprijzen verschillen dan. Dat moet volgens de waakhond anders kunnen.

‘Ontwikkel een app’
Henk Don ziet het helemaal voor zich: een handige app waardoor consumenten slimmer met stroom kunnen omgaan. Energiebedrijven zouden zo’n app moeten ontwikkelen. De netbeheerders moeten hun netwerken klaarmaken voor de toekomst: “Consumenten kunnen in de toekomst stroom inkopen en opslaan in een batterij die thuis op zolder hangt. Ze kunnen het zelf regelen via allerlei apps, of uitbesteden aan bedrijven.”

Dat de Autoriteit nu met deze plannen komt, is niet zo gek. De Europese Commissie maakte onlangs de plannen voor een nieuwe energiemarkt bekend. De ACM reageert met haar plannen op de plannen van Europa.

Energie besparen
Door energie te besparen, kan de productie omlaag. Hoe lager de pieken, hoe minder productie en transportcapaciteit er nodig is. De pieken worden namelijk bepaald door de vraag naar stroom.

Volgens Don gaan energiebedrijven in de toekomst nieuwe diensten aanbieden. Bijvoorbeeld dat de automatisch draait als de elektriciteitsprijs gunstig is. “Daarmee behoort maandag wasdag tot het verleden.”

Zelf stroom opwekken
In het toekomstplan van de Autoriteit staat ook dat consumenten zelf meer stroom zullen produceren dankzij zonnepanelen en windmolens. De opwekkers van stroom kunnen deze stroom opslaan en inzetten als de prijs hoog is. Netbeheerders en energiebedrijven moeten zich dan voorbereiden op een heel nieuw systeem van vraag en aanbod. De energieprijzen kunnen per uur veranderen. De consument betaalt of ontvangt de prijs die op dat moment geldt.