Aantal zonnepanelen verdubbeld

Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar verdubbeld. De groei gaat inmiddels zo snel, dat er de afgelopen maanden problemen ontstonden bij de productie van zwarte zonnepanelen. Er was meer vraag dan aanbod naar deze zonnepanelen, waardoor er problemen ontstonden met leveringstijden.

De vraag naar zonnepanelen is niet altijd bij particulieren groot, zo constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook steeds meer bedrijven willen zonnepanelen gaan gebruiken. Toch ligt de grootste groei van het aantal zonnepanelen bij de mensen thuis; de consument heeft 70 procent van de zonnepanelenmarkt in handen.

Scholen
Niet alleen consumenten en ondernemers willen zonnepanelen aanschaffen, ook scholen doen meer. Scholen hebben een dubbel voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen: op scholen is het energieverbruik doorgaans hoog. Door zonnepanelen in te schakelen, kan er bespaard worden op de kosten.

Daarnaast kunnen scholen een educatief project starten met zonnepanelen, om zo de volgende generatie alvast te kunnen voorbereiden op de toekomst.

Soorten en maten
Niet alleen de zwarte zonnepanelen gaan hard, ook de gekleurde zonnepanelen worden steeds populairder. Het tijdperk dat alleen de zwarte, grote zonnepanelen verkocht werden, lijkt daarmee aan een einde te komen.

Inmiddels zijn er ook al rode zonnepanelen, die speciaal ontwikkeld zijn voor daken met rode dakpannen. De rode zonnepaneel heeft niet alleen de kleur van een dakpan, maar lijkt er ook op. Daarmee valt hij minder op tussen de andere huizen.

Bedrijven
Nog steeds worden de meeste zonnepanelen uit China geïmporteerd, maar ook Nederland verdient een zakcentje aan de im- en export van zonnepanelen. Zo is Nederland vooral goed in het maken van de onderdelen van de zonnepanelen. Inmiddels zouden er zo’n 1200 bedrijven in de productie van zonnepanelen zitten, wat goed is voor een forse werkgelegenheid.

In totaal zouden er zo’n 10.000 banen beschikbaar zijn dankzij de productie van zonnepanelen, en volgens de jongste voorspellingen zal dat aantal de komende jaren alleen maar stijgen. Dat is volgens het CBS goed nieuws voor bouwbedrijven die het nu nog zwaar hebben.

De officiële cijfers van het CBS komen eind mei uit. Het is niet uitgesloten dat de groei van het aantal zonnepanelen dan nog verder gestegen is. Met zonnepanelen kunnen consumenten besparen op de kosten van hun energierekening.