Aantal zonnepanelen op net Stedin ruim verdubbeld

Het aantal zonnepanelen op de energienetten van netbeheerder Stedin is in twee jaar tijd ruim verdubbeld. In 2014 zag de netbeheerder al een stijging van 50 procent, en ook de afgelopen 12 maanden leverden nog anderhalf keer zoveel klanten met zonnepanelen op.

45.000 huishoudens

Stedin is een netbeheerder in onder andere Zuid-Holland en Utrecht. Daar wordt nu op zo’n 53.000 plekken zonnestroom opgewekt. Dat levert ongeveer 150 Megawatt aan elektriciteit op. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 45.000 huishoudens.

Volgens de netbeheerder staan de meeste zonnepanelen in Den Haag. Zo’n 3688 huishoudens hebben hun zonnepanelen geregistreerd. Op plaats twee staat Utrecht, met 3455 adressen met zonnepanelen. Amersfoort sluit de top 3 af, met 2279 adressen met zonnepanelen.

Meer vermogen
Niet alleen het aantal zonnepanelen neemt toe. Het vermogen per adres neemt ook toe. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om meer zonnepanelen aan te schaffen. Dat is niet de enige reden waarmee de groei in het vermogen valt te verklaren. De opwekcapaciteit van een zonnepaneel groeide de afgelopen aren ook flink.

Wie zelf energie produceert, bespaart op de energierekening. Daarnaast levert de opwekker met zonne-energie een bijdrage aan een beter milieu. In totaal wordt er in Nederland voor ongeveer een gigawatt aan zonnestroom opgewekt. Dat is het verbruik van ongeveer 300.000 huishoudens.

Zonnepanelen registreren
Het aantal adressen met zonnepanelen steeg ook in andere delen van Nederland. Ons land werd in een jaar tijd ongeveer 70.000 zonnepanelen rijker; van 185.000 naar 250.000 adressen. Dat is een stijging van 35 procent. Dat weten de netbeheerders, omdat huishoudens de zonnepanelen registreren.

Door zonnepanelen te registreren, kunnen netbeheerders het elektriciteitsnet optimaliseren: “Niet alleen kan Stedin zo de vraag en het aanbod van energie op elkaar afstemmen, maar het is ook essentieel bij het oplossen van storingen”, zegt Judith Koole, directeur Klant en Markt bij Stedin.