4000 banen weg in energiesector

De komende jaren zullen grote energiebedrijven te maken krijgen met een forse krimp. Naar verwachting zullen 1 op de 5 banen in de energiesector verdwijnen. In de praktijk betekent dat er bijna 4000 banen verloren zullen gaan.

Dat meldt de NOS op basis van een sectoranalyse die de omroep in handen heeft.

Banenverlies
In totaal zullen er bijna 4000 banen in de energiesector de komende jaren verlopen gaan. Daardoor wordt het voor grote energiebedrijven moeilijker om geld te verdienen. De energiebedrijven hebben last van lage energieprijzen, concurrentie van goedkoper wordende stroom en mensen die geen energiebedrijf meer nodig hebben omdat zij zelf energie opwekken.

Lagere lonen
De grote energiebedrijven hebben een sectorplan afgesproken. Volgens dat plan moeten de energiebedrijven meer inzetten op innovaties en uitbesteding van activiteiten. Daarbij komt een verkleining van het aantal arbeidsplaatsen kijken.

De komende jaren zullen steeds meer banen verdwijnen naar de lagelonenlanden, dat is inclusief de functies voor hoger opgeleiden die gecentraliseerd worden. Daarom zal de komende 2 tot 3 jaar zo’n 15 tot 20 procent van alle banen in de energiesector verdwijnen.

Personeel schrappen
Eerder maakten een aantal energiebedrijven al bekend personeel te willen ontslaan. Eneco deed vorige week al een bericht naar buiten dat er bij het energiebedrijf 400 banen zullen verdwijnen. Moederbedrijven van Essent en Nuon maakte eerder al bekend dat daar arbeidsplaatsen verdwijnen.

Energiebedrijven hebben steeds meer last van consumenten die zelf hun energie opwekken, en om die reden de energieleveranciers niet meer nodig hebben.

Stroom opwekken
In Nederland zijn er 100.000 huishoudens die zelf energie opwekken. Dat is tweemaal meer in vergelijking met een jaar geleden. In totaal leveren de huishoudens nog maar 0,1 procent van de energieproductie in Nederland, maar de energiebedrijven houden wel al rekening met de nieuwe vorm van concurrentie.

Door het Energieakkoord zal het zelf opwekken van groene energie flink gestimuleerd worden. Ook het aanleggen van zonnecellen wordt de komende jaren flink goedkoper. Op het eiland Texel zijn er al een paar honderd huishoudens aangesloten op een eigen netwerk. Bewoners wekken zelf stroom op, die ze vervolgens verkopen aan buren die ook energie nodig hebben.

Veel veranderingen
Door deze ontwikkelingen zullen er bij de grote energiebedrijven veel zaken veranderen. Zo’n 3500 werknemers krijgen een omscholingstraject aangeboden, omdat zij niet meer aan de huidige en toekomstige eisen voldoen.