‘Zonnestroom straks goedkoper dan conventionele energie’

In de toekomst is zonnestroom waarschijnlijk goedkoper dan conventionele energie. Tot die conclusie komt de Amerikaanse adviesorganisatie McKinsey.

Goedkoper om te produceren en te installeren

Volgens de organisatie dalen in de toekomst de kosten voor het produceren en installeren van zonnepanelen. Die kosten gaan zover onderuit, dat het op een gegeven moment goedkoper is om gebruik te maken van zonnestroom, dan van energie uit conventionele energiebronnen.

De consultants stellen dat op het eerste gezicht de markt voor zonne-energie minder aantrekkelijk lijkt. Dat komt onder anderen door de financiële crisis en de subsidies van de overheid die omlaag gingen. Daardoor leken ook investeerders voorzichtig te zijn.

‘Niet tegen te houden’
De adviesorganisatie McKinsey weet het zeker: ‘In de toekomst is de potentie van zonnestroom niet tegen te houden.’ Ook al hebben de huidige ontwikkelingen de markt flink afgeremd. Toch is zonnestroom straks aantrekkelijker dan conventionele energie, menen de onderzoekers. In het onderzoek ‘The disruptive potential of solar power’ maken de onderzoekers duidelijk dat “het in 2020 in veel gevallen voordeliger zal zijn om energie uit zon op te wekken dan uit conventionele energiebronnen.”

Het onderzoek voorziet een verstoring van de energiemarkt. Zonne-energie concurreert dan met grijze stroom, waardoor de markt er in de toekomst heel anders uit gaan zien.

Concurrentie
De conclusie van de analyse? Zonnestroom kan straks steeds beter concurreren met de gebruikelijke bronnen van energie, zoals gas en kolen. De onderzoekers deden onderzoek naar de kosten van stroom per wattpiek. “In de VS is de prijs per Wattpiek gedaald van 7 dollar per Wattpiek naar 4 dollar per Wattpiek in 2014”, schrijft het onderzoek. Volgens de McKinsey-onderzoekers ligt dat vooral aan de verlaging van de kosten voor onder meer onderzoek en productie (‘upstream’). De toekomst brengt volgens de consultants een lagere prijs voor bijvoorbeeld de  transport en installatie van zonne-energie (‘downstream’). “De prijs per Wattpiek zal dan de komende jaren verder dalen, tot ongeveer 1 dollar 60 in 2020”, is de verwachting.