‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn.

Zelf energie opwekken
Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit zonder energieaanbieder te kunnen, omdat ze zelfvoorzienend zijn. In Overijssel denkt 23 procent zelf alle energie op te kunnen wekken. Slechts 13 procent van de inwoners van Noord-Holland denkt dat het zover kan komen.

Nederlanders denken vooral dat de opkomst van smarthome technologie een belangrijke rol gaat spelen bij het zelf opwekken van energie. 35 procent van de ondervraagden geeft aan dat smarthome technologie goed kan helpen bij het efficiënt verbruiken van de energie. Onder deze technologie verstaan we bijvoorbeeld slimme thermostaten en led lampen die op afstand bedienbaar zijn. Daarnaast kunnen consumenten hun energieverbruik via de smartphone bijhouden.

‘Drastische verandering rol’
Volgens Erik van Engelen, directeur Consumenten bij Eneco, gaat de rol van het energiebedrijf drastisch op de schop: “Op dit moment is maar een klein percentage van de huishoudens zelfvoorzienend op het gebied van energie. Wij verwachten dat dit percentage in de komende tien jaar stijgt.” Het bedrijf moet zich transformeren naar een bedrijf dat klanten diensten biedt om zelf energie op te wekken.

Eneco geeft als voorbeeld haar intelligente thermostaat ‘Toon’: “Daarmee geven we een impuls aan de groei van domotica. Toon wordt de centrale cockpit die apparaten in huis aanstuurt.” Volgens Van Engelen kan de intelligente thermostaat straks checken of de zon schijnt en of de stroomprijs laag is. Dan pas wordt er opgeladen, of wordt het apparaat aangezet. Toon kan in de toekomst ook gekoppeld worden aan rookmelders, slimme stekkers en Philips Hue lampen.