Informatie over het energieverbruik van verwarming

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

In een gemiddeld Nederlands huishouden is de verwarming meestal de grootste energieverbruiker. De mate van energieverbruik door de verwarming is echter afhankelijk van veel factoren.

Verschil per type woning

Het verbruik van een verwarming kan enorm verschillen per type woning. Zo zijn nieuwe huizen vaak veel beter geïsoleerd dan oude huizen. Het kost meer energie om een grote woning te verwarmen dan om een kleinere woning te verwarmen. Ook maakt het veel verschil of een woning beschikt over dubbele of enkele beglazing.

Verschil per type verwarming

Centrale verwarming

Inmiddels zijn de meeste woningen in Nederland voorzien van een centrale verwarming. Voor de meeste woningtypen is een centrale verwarming het voordeligste type verwarming. Het is  wel zaak dat het systeem op juiste wijze wordt gebruikt en dat er een type centrale verwarming wordt gebruikt dat past bij de grootte van het huis.

Meestal wordt er gebruikgemaakt van radiatoren die in de ruimtes staan die verwarmd moeten worden. Deze radiatoren worden verwarmd doormiddel van warm water dat via leidingen vanuit een centrale verwarmingsketel wordt aangevoerd.

Kachels

Een kachel is een warmtebron die meestal door middel van verbranding warmte genereert. De meeste kachels zijn slechts geschikt voor één soort brandstof. De gaskachel, die warmte genereert door verbrandig van gas, is nog regelmatig in Nederlandse huizen te vinden.

Naast gaskachels zijn er nog diverse andere typen kachels:

  • houtkachels (geschikt om hout te verbranden)
  • kolenkachels (geschikt om kolen te verbranden)
  • oliekachels (geschikt om huisbrandolie te verbranden)
  • pelletkachels (geschikt om houtpellets te verbranden)
  • turfkachels (geschikt om turf te verbranden)
  • petroliumkachels (geschikt om petrolium te verbranden)
  • allesbranders (geschikt voor verschillende soorten brandstof)

Verschil door het gebruik van verwarming

Een niet te vergeten factor betreffende het energieverbruik van verwarming is de gebruiker ervan. Het verschil in levensstijl kan een enorm verschil maken. Verwarm je bijvoorbeeld slecht bepaalde ruimtes van je huis of het hele huis? Laat je de verwarming continu aanstaan, of zet je de verwarming alleen aan als het noodzakelijk is?

Wil je besparen op het verbruik van je verwarming? Bekijk dan ons overzicht met bespaartips voor verwarming.