Energiecollectief? Informatie over collectieve energie

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/huurwoni/public_html/klimaatgids.nl/includes/common.inc).

In Nederland zijn diverse partijen die op basis van een groep mensen op zoek gaan naar de gunstigste deal bij energieleveranciers. Dit wordt ook wel een energiecollectief genoemd. Partijen die in Nederland collectieve energie-inkoop faciliteren zijn:

UnitedConsumers (Stapelkorting)

Bij UnitedConsumers Stapelkorting wordt de kracht van 500.000 deelnemers gebruikt om te kunnen onderhandelen met de energieproducent. Hierdoor worden kortingen op de leveringstarieven (1 cent p/kWh) en de energiekosten (verbruikskorting is gemiddeld € 60,- per jaar) bedongen. Ook krijgt iedereen elk jaar standaard een korting van € 30,- en krijgen nieuwe klanten een welkomstbonus van € 70,-.

Meer informatie ›

De Vastelastenbond

De Vastelastenbond biedt oplossingen door gebruik te maken van collectieve inkoop. Zij gaan in onderhandeling met energieleveranciers die hun administratie, voorwaarden en communicatie goed verzorgen en bieden als collectief (lage) tarieven en voorwaarden.

De Vastelastenbond streeft ernaar om samen te werken met energieleveranciers die tot de top-5 goedkoopste energiecontracten in Nederland behoren. Op dit moment werken zij samen met Greenchoice en Energie Direct.

Meer informatie ›

ANBO Collectieve Energieveiling

ANBO staat voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Seniorenorganisatie ANBO is een onafhankelijke vereniging en wil de belangenbehartiger voor senioren in Nederland zijn. 

De nadruk van de vereniging ligt op emancipatie, participatie, solidariteit tussen generaties en keuzevrijheid.

Elk jaar faciliteert ANBO hun Energiecollectief. Aan de hand van dit collectief stapten inmiddels ruim 2.500 mensen over naar de winnende energieleverancier. Daarnaast organiseren zij regelmatig themabijeenkomsten over Energie en bieden zij informatie over energiebesparing en groene energie.

Sloop de Crisis

'Sloop de Crisis' is een initiatief van communicatiebureau MindGrind. Zij hebben als doel gesteld de consumentenmarkt op te schudden en zo de laagste lasten te realiseren. Zo organiseren zij ook een jaarlijkse energieveiling om zo collectief energie in te kopen.

Door je gratis en vrijblijvend in te schrijven voor het energiecollectief, zul je zodra de uitslag van hun energieveiling bekend is, een persoonlijk aanbod ontvangen waarmee je wellicht flink kunt besparen op je energiekosten.

Consumentenbond Collectieve Energieveiling

De Consumentenbond organiseert jaarlijks het Consumentenbond Energiecollectief. Hiermee proberen zij een zo groot mogelijke besparing te realiseren voor iedereen die zich heeft ingeschreven. 100.000 huishoudens zijn reeds overgestapt via het energiecollectief van de Consumentenbond.

Voor deelname aan het Energiecollectief gelden de volgende voorwaarden:

Je verbruikt niet meer elektra dan 20.000 kWh per jaar.
Je verbruikt niet meer gas dan 10.000 m³ per jaar.

Groepsveiling.nl

Groepsveiling.nl verzamelt een groep mensen die op zoek is naar een (nieuwe) energieleverancier en probeert de beste aanbiedingen te krijgen door middel van een veiling.

Meedoen aan de groepsveiling voor energie is vrijblijvend: je kunt bij het bekijken van de biedingen nog bepalen of je gebruik wilt maken van een aanbod. Je maakt de keuze pas na de veiling.

Homestroom

Homestroom biedt een doorlopend energiecollectief voor groene energie. Homestroom neemt ook het energiecontract in beheer.

Een doorlopend en onafhankelijk energiecollectief

Het doorlopend energiecollectief realiseert ieder jaar goedkope tarieven voor groene energie. Het doorlopend energiecollectief kan ieder jaar met alle leden overstappen naar de energieleverancier met het beste bod.

Om gebruik te maken van het doorlopend energiecollectief van Homestroom dien je abonnementskosten van 4,75 euro per maand te betalen.

Vereniging Eigen Huis

Bij Vereniging Eigen Huis kun je gratis en vrijblijvend deelnemen aan hun ‘Collectieve Inkoop Energie’.

Iedereen die deelneemt aan het collectief krijg een persoonlijk aanbod. Je kunt vervolgens kiezen of je het aanbod accepteert. Accepteer je het aanbod niet, dan hoef je niks te doen en loopt je huidige contract gewoon door. Accepteer je het aanbod wel, dan regelt jouw nieuwe aanbieder de overstap.